• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Puerto Ricóban a sziget jogi státuszáról tartanak népszavazást: Mit jelent ez?
Puerto Ricóban a sziget jogi státuszáról tartanak népszavazást: Mit jelent ez?
2017. június 11. vasárnap, 19:56

Az Egyesült Államok fennhatósága alatt álló Puerto Ricóban véleménynyilvánító népszavazást tartanak a karibi sziget jogi státuszáról.

Miről van szó?

A választókat arról kérdezik meg, hogy azt szeretnék-e, hogy Puerto Rico az Egyesült Államok 51. állama legyen, teljesen független állammá váljon vagy továbbra is az Egyesült Államok önkormányzattal rendelkező területe maradjon, amilyen most is.

A Puerto Ricó-iak már többször szavaztak a kérdésben - Fotó: Ángel Franco/The New York Times

A népszavazást a sziget kormányzata írta ki a jelenleg zajló gazdasági válság hatására, ami legalábbis részben Puerto Rico a függetlenség és a teljes jogú államiság közötti szokatlan jogi státuszából fakad.

Azonban még ha a szavazók el is mozdulnak a jelenlegi status quótól, a végső döntés nem az ő, hanem az Egyesült Államok kongresszusának kezében van.

Ez az első alkalom, hogy a Puerto Ricó-iak erről szavaznak?

Nem. Tartottak már ebben a kérdésben népszavazást 1967-ben, 1993-ben, 1998-ban és 2012-ben is. A 2012-ben tartott véleménynyilvánító népszavazás volt az első alkalom, amikor az érvényes szavazatok többsége a teljes jogú államiság mellett foglalt állást.

Mindazonáltal az akkori népszavazáson leadott összes szavazócédula közel harminc százaléka üres vagy érvénytelen volt, ami miatt kétségek merültek fel a szavazás politikai legitimációját illetően. Az Egyesült Államok kongresszusa nem lépett semmit a népszavazás eredményének hatására.

Miért írták ki most ezt az új népszavazást?

Puerto Rico jelenlegi kormányzója, Ricardo („Ricky”) Rossello, akit január 2-án iktattak be, a teljes jogú állami státusz megszerzésének ígéretével kampányolt, ami szerinte szükséges a Puerto Ricót jelenleg sújtó, évtizedek óta a legsúlyosabb gazdasági visszaesés megoldásához.

A gazdasági válság óriási kormányzati költségvetési hiányt okozott, súlyos megszorításokat kellett bevezetni a közszolgáltatások terén, emelni kellett a helyi közművek díjait és a forgalmi adót, és folyamatosak a tüntetések a helyi és a szövetségi hatóságok ellen, amelyek várhatóan folytatódni is fognak.

Hogy tudná az megoldani Puerto Rico pénzügyi problémáit, ha a sziget az Egyesült Államok államává válna?

A sziget kormányzata kijelentette, hogy nem tudja kifizetni a 72 milliárd dollárra rúgó adósságának teljes összegét.  A teljes jogú államiság pártolói azt mondják, hogy míg az Egyesült Államok törvényei más, szintén súlyosan eladósodott amerikai helyi kormányzatoknak lehetővé teszik a csődvédelmet, addig Puerto Rico kevesebb jogi védelemmel rendelkezik, mert nem az Egyesült Államok egyik állama.

Az államiság támogatói azt is mondják, hogy amennyiben teljes jogú tagja lenne az Uniónak, Puerto Rico több szövetségi forráshoz jutna a gazdasága fellendítéséhez, amelyben jelenleg a munkanélküliség közel tizenkét százalékos.

Hogyan változtatná meg a mindennapi életet, ha a sziget az Egyesült Államok államává válna?

Puerto Rico minden lakosa már most is amerikai állampolgár, de korlátozottak a jogaik az Egyesült Államok szárazföldi területén való letelepedésre. Ha azonban megkapnák az állami státuszt, a szigeten élő Puerto Ricó-iak először szavazhatnának az Egyesült Államok elnökválasztásán, és választhatnának olyan képviselőket, akiknek szavazati joguk van az Egyesült Államok kongresszusában.

A Puerto Ricó-iak jogosulttá válnának a teljes körű jóléti juttatásokra, amelyek jelenleg csak az ötven államban élő amerikai állampolgárokat illetik meg.

Másrészről a szigeten élő Puerto Ricó-iaknak onnantól kezdve teljes összegű szövetségi jövedelemadót kellene fizetniük. Jelenleg nem kell fizetniük az Egyesült Államok jövedelemadóit a szigeten szerzett bevételeik után.

Mi történik, ha Puerto Rico az államiság mellett foglal állást?

Puerto Rico kormányzata erős népi támogatottsággal a háta mögött nyújthatna be hivatalos kérelmet az Unióba való teljes jogú államként való felvételre.

Azonban az Egyesült Államok kongresszusa mondaná ki a végső szót, és kevesen tartják valószínűnek, hogy a jelenlegi amerikai kongresszusi képviselők túl lelkesek adnák meg a teljes államiságot Puerto Ricónak.

A republikánus irányítás alatt álló amerikai kongresszus esetleges óvatosságának egyik fő oka az, hogy ha engednék, hogy a demokratákhoz húzó Puerto Ricó-iak két új szenátort és a képviselőházba számos új tagot válasszanak, azzal veszélybe kerülhetne a többségük mindkét házban.

Ha megadnák az államiságot Puerto Ricónak, az azt is jelentené, hogy több költségvetési forrást kellene a sziget rendelkezésére bocsátani, ami népszerűtlennek bizonyulhatna akkor, amikor a kongresszus republikánus többsége a kiadások sürgető csökkentését szorgalmazza.

Puerto Rico lenne az Unió legszegényebb állama, amelynek lakói immáron jogosulttá válnának a szélesebb körű szövetségi jóléti juttatásokra.

Mi van az esetleges függetlenséggel?

Puerto Ricóban évtizedek óta aktív függetlenségpárti mozgalom működik, ami ragaszkodik hozzá, hogy a spanyolajkú szigetnek latin-amerikai államnak, nem pedig az Egyesült Államok részének kellene lennie.

Azonban a kérdésben korábban tartott népszavazásokon a szavazók szkeptikusak voltak az Egyesült Államokkal való minden kapcsolat megszakítását illetően. A legutóbbi 2012-es népszavazáson csupán öt százaléknyian szavaztak a teljes függetlenség mellett.

Írta: Luis Fajardo

Forrás: BBC Monitoring

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo