• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A Választási Bíróság felmentette Temert
A Választási Bíróság felmentette Temert
2017. június 10. szombat, 10:19

Michel Temer brazil elnököt felmentették azok alól a vádak alól, melyek szerint a 2014-es választásokon szabálytalanságokat követett volna el, ami azt jelenti, hogy hivatalban maradhat. A Legfelsőbb Választási Bíróság négy-három arányban elutasította azokat a vádakat, hogy illegális pénzeket használtak volna fel a választási kampány során.

Ha bűnösnek találták volna, akkor Temernek le kellett volna mondania az elnökségről. A vádak arra a választásra vonatkoztak, amelyet Dilma Rousseff nyert meg és Temer volt az alelnökjelöltje. Temer azután lépett Rousseff helyére, amikor azt tavaly egy felelősségre vonási eljárással elmozdították a hivatalából.

A bíróság négy-három arányban felmentette Temert és Rousseffet - Fotó: AFP

Mik voltak a vádak?

A bíróság azt vizsgálta, hogy a Rousseff-Temer 2014-es elnökválasztási kampányát illegális kampányfinanszírozás miatt érvényteleníteni kell-e. Az ügyben a vizsgálatot vezető Herman Benjamin bíró ellenük szavazott, mondván, hogy be nem jelentett adományokat és kenőpénzeket is felhasználtak a választások számukra kedvező befolyásolására.

Azt mondta, hogy mindketten bűnösök gazdasági és politikai hatalommal való visszaélésben. „Ennyi elég a mandátum érvénytelenítéséhez” – jelentette ki az élő tévéközvetítésben.

Négy bíró azonban másképp látta ezt, és arra hivatkoztak, hogy a bemutatott bizonyítékok nem elegendőek annak bizonyítására, hogy illegális pénzek folytak be a politikai pártokhoz, amelyeket aztán a kampány során felhasználtak. Ha elítélték volna őket, akkor Temer elnökségét felfüggesztették volna, Rousseff pedig elvesztette volna politikai jogait.

Mi jön most?

Nehéz megmondani. A brazil politika már jó ideje válságban van, amelyet részben az ország történetének legnagyobb korrupciós nyomozása idézett elő. A 2014 márciusában indult Autómosó Hadművelet névre hallgató vizsgálat során Brazília legismertebb politikusai is gyanúba keveredtek, és a jelenlegi kormányzat harmada ellen folyik nyomozás.

A múlt hónapban nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Temer kenőpénzek kifizetésére biztat a parlament alsóházának egykori elnöke, Eduardo Cunha számára, aki a Rousseff elleni felelősségre vonási eljárást kezdeményezte. A felvétel nyomán megjelentek a Temer lemondását követelő hangok, de ő ezt eddig nem volt hajlandó megtenni, annak ellenére sem, hogy egyes szövetségesei és tekintélyes sajtótermékek is kihátráltak mögüle.

Az elnök rendkívül népszerűtlen, a támogatottsága egy számjegyű. A politikai és az üzleti elit azonban megtűri, mert olyan nyugdíj- és munkaügyi reformokat próbál elfogadtatni, amelyek szerintük fellendítenék a gazdaságot. Brazília két év negatív növekedés után az idei év első negyedévében végre kilábalt a recesszióból, és Temer azt mondta, hogy ő az egyetlen, aki meg tudja teremteni azt a stabilitást, ami a gazdaság teljes felépüléséhez szükséges.

Ha Temer megy, ki jön utána?

Temer elnök ellen más korrupciós ügyekben is folyik nyomozás. Ha vádat emelnek ellene, akkor onnantól kezdve a politikai spekuláció időszaka jön. A brazil alkotmány szerint, ha az elnök hivatali idejéből már kevesebb mint két év maradt hátra, akkor a Kongresszus választja ki az ügyvivő elnököt, aki a 2018-ban esedékes következő választásokig kormányozza az országot.

De senki sincs igazából tisztában egy ilyesfajta választásnak a szabályaival, mivel ilyenre korábban még nem volt példa. Ez minden bizonnyal újabb bizonytalanságokat eredményezne, mondják elemzők.

Sokan közvetlen választásokat szeretnének, hogy az emberek választhassák meg az új vezetőt, és ne a Kongresszus, amit szintén a probléma részének tartanak. Erre azonban kevés az esély, és nemcsak a jelenlegi szabályozások miatt: a legnagyobb pártok közül többen elleneznek egy most tartandó választásokat, mivel legismertebb politikusaik közül sokan érintettek a nyomozásban, és a növekvő közfelháborodás miatt valószínűleg komoly veszteségeket szenvednének el.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo