• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kuba-ellenes amerikai szenátorok azt akarják, Trump dollármilliárdok megfizetésére kényszerítse Havannát
Kuba-ellenes amerikai szenátorok azt akarják, Trump dollármilliárdok megfizetésére kényszerítse Havannát
2017. június 08. csütörtök, 20:48

Marco Rubio és Bill Nelson amerikai szenátorok azt akarják elérni, hogy Donald Trump elnök kormányzata kényszerítse ki, hogy Havanna kártérítést fizessen azoknak az amerikaiaknak, akiknek tulajdonait a kubai kormány kisajátította a közművek és ipari létesítmények államosításakor.

Egy hétfőn Rex Tillerson külügyminiszternek és Steven Mnuchin pénzügyminiszternek küldött levelében a két floridai szenátor azt kérte, hogy a Trump-adminisztráció kezelje ezt a kérdést prioritásként az Egyesült Államok jelenlegi Kuba-politikájának felülvizsgálatakor.

Donald Trump visszavonhatja Obama elnök több Kubával kapcsolatos intézkedését - Fotó: Reuters

„Az Egyesült Államok Külföldi Követelések Bizottsága (FCSC) több mint 5.900 ellopott tulajdonra vonatkotó követelést hagyott jóvá a kubai kormány ellen. Ezek a követelések – amelyek mai értéke körülbelül nyolcmilliárd dollár – továbbra is megoldatlanok” – áll a levélben. „Miközben a kubai kormány nevetséges ellenköveteléseket fabrikál, hogy elhárítsa a felelősséget, mi arra biztatjuk önt, hogy igyekezzen tisztességes kártérítést érvényesíteni ezeknek az amerikaiaknak, amilyen gyorsan csak lehetséges.”

A kubai kormány 121 és több mint 300 milliárd dollár közé teszi az Egyesült Államok blokádja és más ellenséges lépései által okozott károk értékét.

A szenátorok amiatt a döntés miatt is „aggodalmukat” fejezték, amely a tavalyi év végén engedélyezte, hogy a Cubaexport bejegyezze a „Havana Club” rum márkanevet. „A Cubaexport azután jegyeztette be a Havana Club márkanevet az Egyesült Államokban, hogy ellopta azt az eredeti tulajdonosaitól” – írták a levélben.

A Bacardi, a világ egyik legnagyobb szeszesitalgyártója azt állítja, hogy megvásárolta a márkanév jogait, de aztán a kubai forradalmat követően 1960-ban elkobozták a tulajdonait.

A levelet azután írták, hogy olyan hírek kaptak lábra, hogy Trump vissza akar vonni olyan nagyobb intézkedéseket, amiket Barack Obama elnök léptetett életbe Kubával szemben, például a szigetországba való utazások újbóli engedélyezését és bizonyos kereskedelmi korlátozások feloldását.

A New York Times szerint Trump júniusban Miamiban jelentheti be a változásokat. Ez a tavalyi választási kampányban Trumpot támogató jobboldali kubai-amerikai emigráns közösségnek és a kubai-amerikai kongresszusi képviselőknek tett egyik kampányígéret beváltása lenne.

Az Engage Cuba által nemrégiben kiadott jelentés becslései szerint a Kuba-politika visszavonása az Egyesült Államok gazdaságának 6,6 milliárd dollárjába kerülne, és Trump hivatali ideje alatt 12.295 amerikai munkahelyet érintene.

„Trump mindenkinél jobban tudja, hogy ha nem játszol, nem is nyerhetsz. Az 55 évnyi fagyos kapcsolatok egyértelműen semmi eredményt nem hoztak” – jelentette ki az Engage Cuba elnöke, James Williams.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo