• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A chilei Legfelsőbb Bíróság újabb vádpontokkal egészítette ki a kiadatási határozatát az egykori perui elnök ellen
A chilei Legfelsőbb Bíróság újabb vádpontokkal egészítette ki a kiadatási határozatát az egykori perui elnök ellen
2017. június 08. csütörtök, 20:19

A chilei Legfelsőbb Bíróság tegnap úgy döntött, hogy kiterjeszti a kiadatás alapjául szolgáló vádakat a korábbi perui elnök, Alberto Fujimori ellen, így más bűncselekményekkel is meggyanúsíthatják, azokon kívül, amelyekben már eljárás folyik ellene.

Az egykori államfőt 2007-ben kiutasították Chiléből, és visszaküldték Peruba, hogy ott bíróság elé állítsák azokért az emberiség elleni bűncselekményekért, amelyeket két hivatali ciklusa (1990-2000) idején követett el. Peru így Chile jóváhagyását kérte, hogy további bűncselekményekkel vádolhassa meg az egykori államfőt.

Fujimori most újabb vádakkal nézhet szembe - Fotó: Archív

„A Legfelsőbb Bíróság kiterjesztette a kiadatás alapjául szolgáló vádakat a Perui Köztársaság exelnöke, Alberto Fujimori ellen emberiség elleni bűncselekményekre és összeesküvésre, de elutasította a hűtlen kezelésre vonatkozóakat” – áll a chilei igazságszolgáltatás által kedden kiadott közleményben.

Ez azt jelenti, hogy a bíróság is úgy látta, hogy a bűncselekmények „megsértették az emberi méltóságot, és súlyos és kirívó módon megsértették az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában lefektetett emberi és szabadságjogokat.”

A kérvényben szintén szereplő hűtlen kezelésre vonatkozó vádat viszont elutasították, mert az elévült.

A Fujimori-ügy

Alberto Fujimori számos botrány közepette mondott le Peru elnöki posztjáról 2000 végén. Öt évvel később a szökevény exelnök Chilében telepedett le, ahol letartóztatták, és kiadták Perunak, ahol felelősségre vonták, és börtönbüntetésre ítélték.

A vádak között összeesküvés és minősített emberölés is szerepelt.

2012-ben a chilei Legfelsőbb Bíróság kiterjesztette a vádat arra, hogy Fujimori a gyanú szerint illegálisan használt fel katonai pénzeket arra, hogy perui médiumokat vásároljon meg, hogy azok támogassák az újraválasztási kampányát.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo