• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A kolumbiai tanárok a közel egy hónapja tartó sztrájk során „bevették” Bogotát is
A kolumbiai tanárok a közel egy hónapja tartó sztrájk során „bevették” Bogotát is
2017. június 07. szerda, 17:03

Több ezer tanár vonult az utcákra a kolumbiai fővárosban, Bogotában kedden, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra, és magasabb béreket és a közoktatásra számára több forrást követeljenek. A tiltakozások már közel egy hónapja tartanak, de eddig a szakszervezetek követeléseiből semmi sem teljesült.

Mintegy 320 ezer tanár lépett sztrájkba május 11-én, és nyolcmillió diáknak nem tartottak órákat, hogy ezzel hívják fel a kolumbiai kormány figyelmét, hogy azon ígéretét, miszerint Kolumbiát Latin-Amerika „legjobban képzett” országává kívánja tenni, ideje tettekre váltani, és az oktatás számára magasabb költségvetést, a tanároknak pedig jobb munkakörülményeket követeltek.

A kolumbiai tanárok szavak helyett tetteket várnak a kormánytól - Fotó: Twitter/@CarlosRFecode

A szakszervezeti vezetők azt mondják, hogy a diákok és szüleik egyre jobban támogatják a minőségibb oktatásért küzdő mozgalmat.

„A cél, hogy láthatóvá tegyük a közoktatást és a tanárok jogait és követeléseit védő mozgalmat” – írta egy közleményben a legnagyobb pedagógus szakszervezet, az Oktatásban Dolgozók Kolumbiai Szövetsége (FECODE).

Autókonvojok és gyalogosan érkező emberek tűntek fel kedden reggel a „Bogotá bevétele” néven meghirdetett tüntetésen, amelyre a helyi sajtó szerint mintegy hatvanezer embert vártak a kolumbiai fővárosba.

A szakszervezet hajlandó volt tárgyalni a kormánnyal, hogy „a közoktatás és az ország tanárai számára pozitív megállapodásra jussanak”.

A szakszervezet azután szólította fel a tanárokat országos sztrájkra, hogy az Oktatási Minisztérium nem teljesítette a tanárok követeléseit és a tárgyalások megrekedtek.

Ahogyan a sztrájk ezen a héten éri el az egy hónapot, a tanárok beleegyeztek abba, hogy Fernando Carrillo Florez kolumbiai főügyész legyen a tárgyalások közvetítője. A felek várhatóan a keddi demonstráció ülnek le a tárgyalóasztalhoz.

A tanárok étkeztetési programokra, közlekedésre, infrastruktúrára, a tanárok béreire, laboratóriumokra, sportpályákra és az iskolai internet-hozzáférésre követelnek több pénzt.

A kormány ehhez képes csak tizenöt százalékos pótlékot ajánlott fel, amit csak a legrégebben tanító tanárok kapnának.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo