• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Hajszálon függ Michel Temer sorsa
Hajszálon függ Michel Temer sorsa
2017. június 07. szerda, 08:39

A brazil Legfelsőbb Választási Bíróság folytatja tanácskozást abban az ügyben, ami az ország elnökének, Michel Temernek a bukását okozhatja. A bíróság a választási folyamatot vizsgálja, és arra keres választ, hogy a 2014-es választásokat illegális kampányfinanszírozásokkal nyerték-e meg.

Ezen a választáson Dilma Rousseff győzött, alelnökjelöltjével, Michel Temerrel együtt. Rousseff ellen azóta felelősségre vonási eljárást indítottak, és Temer lépett a helyére. Rousseffet azzal vádolták, hogy törvénytelenül csoportosított át pénzeket a kormányzati költségvetésben. Ennek az lett a vége, hogy Temer vette át Brazília elnöki posztját 2016 augusztusában.

A Választási Bíróság döntése újabb fordulatot hozhat a brazil politikában - Fotó: AFP

Azonban ez az ügy – amit áprilisban leállítottak – érvénytelenítheti a 2014-es választások eredményét, ami azt jelentené, hogy Temernek távoznia kellene a posztjáról.

Hogyan dönt a bíróság?

Hét bíró vizsgálja az ügyet, és várhatóan négy ülést tartanak: kedden este, szerdán este és csütörtökön kettőt. Ha azt állapítják meg, hogy a választási kampányt valóban illegálisan finanszírozták, akkor a választások eredményét megsemmisíthetik, és Temer elnöksége véget ér.

Azonban a BBC dél-amerikai tudósítója, Katy Watson szerint ez lenne a legegyszerűbb forgatókönyv. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez azonban valószínűleg nem lesz ilyen egyszerű.

A döntés vajon a teljes Rousseff-Temer párosra vonatkozik-e majd, vagy csak Rousseffre? ÉS még ha Temerre is kiterjed, és elmozdítják a posztjáról, fellebbezhet, vagy a bírák több időt is kérhetnek az ügy átgondolására. Csak az tűnik biztosnak, hogy nem valószínű, hogy a hét végére tisztább lesz a kép.

Mi történt a keddi ülésen?

A négy ülés közül az elsőn a vád elővezette az ügyet, az ügyvédek pedig reagáltak rá. Temer nem volt jelen, és helyi sajtóbeszámolók szerint lemondta az egyik hivatalos szereplését, hogy televízión kövesse a tárgyalást az elnöki palotából.

Ügyvédje elmondta, hogy nem neki kellene megfizetnie a brazíliai történelmi korrupció árát, de az ügyészség azzal érvelt, hogy egyértelmű a gazdasági hatalommal való visszaélés. A bírák nem szavaztak. A rohamrendőrég felvonult a Legfelsőbb Választási Bíróság épületénél, de ott csak kevesen tüntettek.

Hogy fogadják mindezt Brazíliában?

Az ügy a brazil politika számára különösen nehéz időkben jött, amikor már jó ideje válságban van. Az ország történetének legnagyobb 2014 márciusa óta folyó korrupciós nyomozása, az úgynevezett Autómosó Hadművelet elérte Brazília legismertebb neveit. A kormány harmada ellen folyik vizsgálat vesztegetés miatt.

Aztán a múlt hónapban kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen úgy tűnik, hogy az elnök kenőpénz fizetésére biztat a brazil alsóház korábbi elnöke, Eduardo Cunha számára, aki a Rousseff elleni felelősségre vonási eljárást vezette.

Első pillantásra ez a mostani brazíliavárosi ügy nem kapcsolódik a korábbi botrányokhoz, mivel ez még a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése előtt kezdődött. De ez az egész piszkos politika, mondják szakértők. „Úgy vélem, hogy ezek ugyanahhoz a jelenséghez tartoznak” – mondja Ivar Hartmann, a Rio de Janeiró-i Getúlio Vargas Alapítványi Jogi Egyetem professzora.

Azzal kapcsolatban, hogy Michel Temer be akarja fogni Eduardo Cunha száját, ezt mondja: „Ez ugyanolyan korrupció, mint amilyet a 2014-es kampányban alkalmaztak, így minden mindennel összefügg.”

És minden Temer elleni vád annyira súlyos, hogy várhatóan szerepet fognak játszani a bíróság döntésében. „Van még egy nagy politikai eleme ennek, egy politikai számítás” – mondja João Augusto de Castro Neves, az Eurasia Csoport latin-amerikai igazgatója. „Még ha az ügynek nincs is konkrét köze a két héttel ezelőtti felvételhez, ez a felvétel a háttérben szerepet játszhat, olyan kontextust teremthet, ami befolyásolhatja a döntést.”

Megy vagy marad Temer?

Temer támogatottsága már a felvétel felbukkanása előtt is mélyponton volt. De a politikai és az üzleti elit megtűrte, részben azért, mert igyekezett átnyomni a Brazília gyengélkedő gazdaságának átformálását és javítását célzó nyugdíjreformot. És bár az ország a múlt héten éppen elkezdett kilábalni minden idők leghosszabb ideig tartó recessziós időszakából, Temer jövője továbbra is egy hajszálon függ.

„Korábban úgy véltük, hogy amíg Temer választ ad a politikai válságra, és fenntartja a reformok lendületét a Kongresszusban, addig a dolgok javulni fognak” – mondja Castro Neves. „Úgy gondoltuk, hogy ez a Választási Bíróság bíráit egy kicsit kockázatkerülőbbé teszi, vagyis ha eltávolítják Temert, akkor ennek az ára túl magas lesz, és lényegében bizonytalanságba taszítják az országot.”

Ez a számítás azonban napról napra változik, ahogy egyre sorjáznak az újabb kiszivárogtatások, vádak és letartóztatások. Függetlenül attól, hogy a bírák döntésre jutnak-e a hét végén, Temer szerepe tarthatatlanná válhat, ha a bizonytalanság folytatódik és elveszíti politikai támogatottságát.

Bizonytalan jövő

Ha azonban Temert eltávolítják a hivatalából, az felveti azt az újabb kérdést, hogy ki fog a helyére lépni és hogyan. A brazil alkotmány szerint, ha kevesebb mint két év maradt hátra a ciklusból, akkor a Kongresszus fog kiválasztani egy ügyvivő elnököt, aki a 2018-as választásokig kormányoz majd. De senki nem ismeri igazán az ilyesfajta választás szabályait, mivel erre még soha korábban nem volt példa.

A brazil embereknek elegük van. Azt mondják, hogy ők nem választották meg Temert a 2014-es választásokon. Közvetlen választásokat akarnak, hogy megválaszthassák a következő vezetőt, ahelyett, hogy azt a Kongresszus jelölje ki, amit szintén a probléma részének tartanak.

A brazil politika a magasztostól a nevetségesig terjedő utat járt be. Brazília most ismeretlen terepre tévedt, mondják szakértők.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo