• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A Pinochet-korszak több mint száz ügynökét ítélték el Chilében
A Pinochet-korszak több mint száz ügynökét ítélték el Chilében
2017. június 03. szombat, 19:58

Egy chilei bíró Augusto Pinochet tábornok diktatúrájának több mint száz egykori ügynökét küldte börtönbe. A héten Hernán Cristoso bíró százhat korábbi ügynököt ítélt el, akik Pinochet hírszerző szolgálatának, a DINA-nak dolgoztak. Tizenhat ember elrablásában és meggyilkolásában találta őket bűnösnek, amit az úgynevezett „Kolumbusz Hadművelet” során követtek el az 1973 és 1990 közötti diktatúra első éveiben.

A százhat ügynökre kirótt börtönbüntetések 541 naptól húsz évig terjednek. Többen közülük már eleve börtönbüntetésüket töltik más ügyek miatt. Az elítélt ügynökök között van két egykori tábornok, César Manríquez Bravo és Raúl Iturriaga Neumann, valamint a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (DINA) több magas rangú tisztje is.

Pinochet 1973 és 1990 közötti uralma alatt súlyos emberijog-sértéseket követtek el - Fotó: AFP

A bírói ítélet szerint a tizenhat meggyilkolt személy baloldali aktivista vagy a szocialista párt tagja volt, akiket DINA-ügynökök tartóztattak le 1974-ben vagy 1975-ben Santiagóban. A város közelében létrehozott kínzóközpontokba szállították őket, és többet senki sem látta őket életben.

Akkor a hatóságok azzal magyarázták az eltűnésüket, hogy elmenekültek az országból. Később megváltoztatták a történetet, és azt mondták, hogy a baloldali csoportok egymással folytatott harcának estek áldozatul.

Pinochet 1973 szeptemberében döntötte meg Salvador Allende demokratikusan megválasztott szocialista kormányát. Titkosrendőrsége a „Kondor Hadművelet” keretében együttműködött a szomszédos országok, például Argentína és Brazília diktatúráival.

Pinochet uralma alatt mintegy háromezer ember halt meg vagy tűnt el Chilében, és több ezer másik embert – köztük a jelenlegi elnököt, Michelle Bacheletet – kínoztak meg vagy kényszerítettek emigrációba.

Az ítélet szerint az államnak körülbelül ötmilliárd chilei pesót (7,5 millió dollárt) kell fizetnie az elhunytak családjainak.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo