• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kolumbia és a FARC megállapodott a leszerelés határidejének meghosszabbításában
Kolumbia és a FARC megállapodott a leszerelés határidejének meghosszabbításában
2017. május 31. szerda, 20:36

A kolumbiai kormány és a FARC lázadó csoport megállapodott abban, hogy a gerillaharcosok több időt kapnak a leszerelésre. Juan Manuel Santos elnök egy televíziós beszédében azt mondta, hogy a szervezet további húsz napot kapott a fegyverei beszolgáltatására.

A tavalyi év végén aláírt békemegállapodás szerint keddig kellett volna átadni az összes fegyvert az ENSZ-nek. FARC-parancsnokok azt mondták, hogy azért nem tudták tartani az eredeti határidőt, mert csúszások történtek a leszerelt harcosok elszállásolására szánt különleges táborok épületeinek megépítésében.

A gerillák több időt kaptak a fegyvereik átadására - Fotó: AFP

A négy évnyi kubai tárgyalások után megkötött megállapodás szerint körülbelül hétezer harcos huszonhat átmeneti zónában május 30-ig adta volna át a fegyvereit az ENSZ-nek. „Az ENSZ-szel és a FARC-cal közösen megállapodtunk abban, hogy a fegyver-beszolgáltatások nem zárulnak le holnap, hanem csak húsz nap múlva” – jelentette be hétfőn Santos.

„A határidő megváltozása semmilyen módon sem érinti a kormány és a FARC erős elhatározását és világos elköteleződését a megállapodás végrehajtása iránt.”

Santos elnök azt is mondta, hogy annak idejét, ameddig a lázadók a leszerelési táborokban maradhatnak, augusztus 1-ig meghosszabbítják. Ezt követően az összes harcosnak meg kell kezdenie a visszailleszkedést a polgári társadalomba.

A hónap elején a leszerelést befejező első csoport ünnepélyes keretek között megkapta az ezt igazoló tanúsítványt az ENSZ-missziótól. Több ezer lázadó adta már le a fegyvereit amióta a FARC aláírta a több mint öt évtizedes konfliktus végére pontot tevő békemegállapodást.

Santos elnök tavaly Nobel-békedíjat kapott a FARC-cal való megállapodásra irányuló erőfeszítéseiért.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo