• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A zapatisták egy őslakos nőt indítanak Mexikó elnöki posztjáért
A zapatisták egy őslakos nőt indítanak Mexikó elnöki posztjáért
2017. május 29. hétfő, 07:45

Az Országos Őslakos Kongresszus Mexikó minden tájáról érkező több száz küldöttje vasárnap egy tekintélyes őslakos vezetőt választott a 2018-ban esedékes mexikói elnökválasztásokon induló független jelöltjének.

María de Jesús Patricio „Marichui” Martínezt mostantól támogatja a Zapatista Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (EZLN), amely így szakít a mexikói államra és annak választási politikájára vonatkozó bojkottjának. Az EZLN küldöttjei között volt Moisés és Galeano – korábban Marcos ­– alparancsnok, valamint Tacho parancsnok is.

Patricio Martínez függetlenként indul majd az elnökválasztásokon - Fotó: @mujeresCDMCh

A Jalisco állambeli Tuxpán náhua közösségéből származó Patricio Martínez tradicionális gyógyító, 1992-ben megalapította a Calli Tecolhuacateca Tochán egészségügyi központot és az őslakos mozgalom régi vezetője.

A déli Chiapas állambeli San Cristóbal de las Casasban péntek és vasárnap között megrendezett gyűlésen és konzultációkon Mexikó 32 államából érkező 58 őslakos közösségének összesen 848 delegáltja vett részt.

A gyűlésen megalapították az Őslakos Kormányzati Tanácsot is, amelybe tanácstagokat is választottak, a szóvivője pedig Patricio Martínez lett. Az elnökválasztási kampány célja többek között az, hogy megszervezzék az ország minden szegletét, és önkormányzó testületté tegyék az Őslakos Kormányzati Tanácsot.

A tagok megvitatták a tanács javaslatait és stratégiáit, illetve a szerveződését és kapcsolatait a civil társadalom többi szektorával. A vitán 296 nemzetközi megfigyelő is részt vett, például az Egyesült Államok apacs közösségének és a guatemalai mam közösség képviselői.

A zapatisták akkor váltak az egész világon ismertté, amikor 1994. január 1-én számos katonai létesítményt támadtak meg Mexikóban, és ezzel meghirdették az őslakosok harcát a NAFTA és a Mexikóban uralkodó viszonyok ellen. A mozgalom aratott győzelmeket, de komoly kihívásokkal is küzd, például a mexikói állam, a földbirtokosok és a félkatonai csoportok részéről megnyilvánuló erőteljes elnyomással és harcának kriminalizálásával.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo