• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Megérkezett az Európai Unióba a Heberprot-P
Megérkezett az Európai Unióba a Heberprot-P
2017. május 28. vasárnap, 22:41

Május 24-én egy kubai egészségügyi szakemberekből álló delegáció érkezett Szlovákiába, hogy segítséget nyújtsanak a Heberprot-P alkalmazásához, számolt be róla a kubai külügyminisztérium weboldala. A Heberprot-P egy olyan egyedülálló kubai gyógyszer, amit a szigetország Génsebészeti és Biotechnológiai Központja (CIGB) fejlesztett ki a cukorbetegség nyomán kialakuló lábfekélyek kezelésére.

A kubai külügyminisztérium közleménye megjegyzi, hogy Szlovákia lesz az első európai uniós ország, amely alkalmazza a gyógyszert, amióta az tíz évvel ezelőtt megjelent a világpiacon.

A szlovák Országos Orvosi Információs Központ adatai szerint jelenleg nyolcezer ember szenved a cukorbetegség okozta lábfekélyektől az európai országban.

Boris Bánovsk szlovák egészségügyi miniszter elmondta, hogy a céljuk az, hogy az állampolgárokat olyan modern, speciális kezelésekben részesítsék, amelyek javíthatnak az állapotukon és ezáltal jobb életminőséget biztosíthatnak számukra. Igyekeznek a legtöbb a kritériumoknak megfelelő beteget részesíteni a kezelésben, mondta a miniszter.

A kubai orvosokat a szlovák Egészségügyi Minisztérium államtitkára, Andrea Kalavská fogadta, és a találkozón jelen volt a szigetország szlovákiai nagykövete, Yamila Pita is.

A kubai egészségügyi intézmények adatai szerint amióta a világpiacon elérhető, a Heberprot-P-t több mint húsz országban vették nyilvántartásba, és mintegy 250 ezer beteget kezeltek vele világszerte.

Az Egészségügyi Világszervezet által is elismerésben részesített injekcióval beadható gyógyszer gyorsítja a gyógyulási folyamatot a cukorbetegség okozta lábfekélyektől szenvedő betegeknél, és az esetek közel 80 százalékában csökkenti a végtag-amputáció kockázatát.

Forrás: Granma

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo