• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kakaó szorítja ki a kokát az eldugott perui völgyből
Kakaó szorítja ki a kokát az eldugott perui völgyből
2017. május 27. szombat, 21:04

A legfinomabb csokoládé készítésére alkalmas biokakaó száműzte a kábítószer-kereskedelmet a Peru középső részén fekvő eldugott völgyből, ahol nem is olyan régen még a kokain alapanyagául szolgáló koka termesztése volt az egyetlen megélhetési forrás.

A Felső-Huallaga régióban lévő Tingo María város közelében fekvő Bolson Cuchara-völgyben a kakaó eltéveszthetetlen illata járja át a levegőt.

Kakaóval váltják fel a kokát a perui völgyben - Fotó: EFE

Az egykoron a kábítószer-kereskedők fellegvárának számító Felső-Huallagában a kokával beültetett földek területe a 2009-es 17.500-ről 2015-re 1.099 hektárra esett vissza.

A drámai változást a Nemzeti Fejlesztési Bizottság és az Élet Kábítószerek Nélkül (Devida) színrelépése idézte elő, amelyek célja, hogy a kakaóval, kávéval, ananásszal és citrusfélékkel való helyettesítés ösztönzésével a következő négy évben felére csökkentse Peru jelenleg kokával beültetett földjeinek 55 ezer hektárnyi területét.

„Nem egyszerűen csak a koka lecseréléséről van szó, hanem utak építéséről, technikai segítségnyújtásról és a földek jogcímeinek átruházásáról is, hogy megszilárdítható legyen az alternatív, átfogó és fenntartható fejlődés” – nyilatkozta az EFE-nek a Devida elnöke, Carmen Masias.

Annak ellenére, hogy a Devida a héten öt hidat avatott fel Bolson Cucharában, a gazdáknak még mindig a közel három évtizedig a Fényes Ösvény gerillái által uralt sűrű erdővel borított hegyek kanyargós ösvényein kell megközelíteniük a földjeiket.

„Ezek az emberek, akiket sok éven át erővel kényszerítettek az illegális tevékenységekre, küzdenek a Fényes Ösvény és a Túpac Amaru Forradalmi Mozgalom és a kábítószer-kereskedelem ellen” – mondta Masias. „Peruban hetvenezer olyan ötszáz lakosnál kevesebbel rendelkező falu van a meredek hegyoldalon, amelyeknek megközelítéséhez kreativitásra van szükség.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo