• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A brazil elnök mégis támogatja az ellene folyó nyomozást
A brazil elnök mégis támogatja az ellene folyó nyomozást
2017. május 23. kedd, 21:53

Michel Temer brazil elnök arra kérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy folytassa az igazságszolgáltatás akadályozása és korrupció gyanúja miatt ellene indított nyomozást. Ügyvédei azt mondják, hogy az őt gyanúba keverő titokban készített hangfelvételt hetven alkalommal szerkesztették. Szombaton Temer kérvényt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz a vizsgálat felfüggesztésére. Ügyvédei azonban most már a nyomozás folytatását szeretnék, hogy tisztázódjon az elnök neve.

Temer jogi csapata megbízott egy szakértőt, aki azt állapította meg, hogy a felvétel nem állna meg bizonyítékként a bíróságon. „Azt szeretnénk, ha ez a vizsgálat mielőbb lezárulna” – mondta az elnök egyik ügyvédje, Gustavo Guedes. „Az egyetlen ellene felhozható bizonyíték, a felvétel, használhatatlan” – tette hozzá.

Temer eltökélt abban, hogy kitöltse a ciklusát - Fotó: Getty Images

Megvett hallgatás

A brazil sajtóban először múlt szerdán közzétett hangfelvétel tartalma komoly politikai és gazdasági zavart okozott. Temer elnök szavait Joesley Batista, a brazil húsipari óriás, a JBS igazgatója vette fel titokban egy késő esti, nem hivatalos találkozón. A gazdag üzletember az ügyészi hivatallal akart vádalkut kötni a felvétellel.

A felvételen Temer úgy tűnik, hogy beleegyezik abba, hogy illegális pénzeket fizessenek a kongresszusi alsóház korábbi elnökének, Eduardo Cunhának, aki tavaly óta korrupció miatt ül börtönben. Batista szerint Cunhának egymillió reált (háromszázezer dollárt) fizetnek havonta, hogy hallgasson más politikusok, így Temer, az Autómosó Hadművelet elnevezésű nagy korrupciós ügybeli érintettségéről.

A 2014 márciusában indult nyomozás olyan cégeket vizsgál, amelyek kenőpénzért cserébe szerződéseket kötöttek a Petrobras állami olajvállalattal. Ezek a pénzek politikusok zsebeibe és pártkasszákba folytak be.

Sokan azt várták, hogy az elnök egyből lemond, ahogyan a felvétel nyilvánosságra került. Temer azonban nyilvánvalóvá tette, hogy harcolni fog azért, hogy kitöltse 2018. december 31-ig tartó ciklusát.

„Bűnösség beismerése”

„Soha nem vettem meg senkinek a hallgatását, nem akadályoztam az igazságszolgáltatást és nem tettem semmit a bíróság ellen” – mondta Temer az elnöki palotából televízión közvetített beszédében szombaton. „Nem fogok lemondani. Megismétlem: Nem fogok lemondani” – jelentette ki.

A Folha de São Paulo újságnak adott, hétfőn leközölt interjújában pedig azt mondta, hogy naiv volt, amikor beleegyezett, hogy ilyen körülmények között találkozzon Batistával. Ahhoz azonban ragaszkodott, hogy nem szegte meg a törvényt, és továbbra is szilárd a támogatottsága a kongresszusban.

„Nem fogok lemondani. Távolítsanak el, ha ezt akarják, de ha lemondanék, az a bűnösség beismerése lenne” – mondta. Temer már így is rendkívül népszerűtlen Brazíliában, de jobbközép pártja egy koalíció tagjaként kormányzóképes.

Egy évvel ezelőtt foglalta el a posztját, miután Dilma Rousseff elnököt egy felelősségre vonás eljárással eltávolították a hivatalából. Temer és Cunha is kulcsszerepet játszott Rousseff megbuktatásában, akit a kormányzati költségvetés manipulálásának vádjával távolítottak el az elnöki posztról. Rousseff minden vádat tagad. Az ellenzéki pártok Temer lemondását és azonnali választásokat követelnek.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo