• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A brazil rendőrség lecsapott a São Pauló-i „Crackföldre”
A brazil rendőrség lecsapott a São Pauló-i „Crackföldre”
2017. május 22. hétfő, 20:11

A brazil rendőrség közel negyven embert letartóztatott kábítószer-kereskedelemért São Paulo központjában, ahol évek óta szabadon árusították és fogyasztották a crack kokaint. A műveletben ötszáz felfegyverzett rendőr vett részt.

Az akció több tucat drogfüggő dühét váltotta ki, akik autókat rongáltak meg és boltokat fosztottak ki.

A városvezetés kemény lépésre szánta el magát São Paulóban - Fotó: EPA

São Paulo jobbközép irányultságú polgármestere, João Doria szerint a rajtaütés véget vetett a csak Cracolandia vagyis Crackföld néven ismert városrészben uralkodó büntetlenségnek. A lépés bírálói azonban azt mondják, hogy az csupán áttolta a problémát a város más részeire.

Doria azt ígérte, hogy számos épületet lebontat, és felújíttatja a Luz vasútállomás környékén lévő utcákat, amelyek az elmúlt évtizedben szabadtéri drogpiaccá váltak.

„Crackföld nem létezik többé, és nem fog visszatérni. A kormány nem hagyja” – jelentette ki Doria a művelet közben. Azt is bejelentette, hogy térfigyelő kamerákat fognak felszerelni a város ezen részére.

Később azonban egy sajtótájékoztatón elismerte, hogy „nehéz lesz véget vetni egy ilyen történelmi problémának”. „Állandó rendőri jelenlét lesz itt, és a probléma csökkenni fog” – mondta.

A város ezen részére a legtöbb helyi lakos nem merészkedett be - Fotó: EPA

São Paulo kormányzója, Geraldo Alckmin elmondta, hogy az állam rehabilitációs központjaiban háromezer hely áll rendelkezésre a függőségek kezelésére. A polgármester és a kormányzó nemrégiben egy tervet jelentettek be a térségbeli kábítószer-kereskedelem visszaszorítására.

São Paulo korábbi baloldali polgármestere, Fernando Haddad egy olyan programmal próbálkozott, ami terápiás úton, rendőri erők bevonása nélkül igyekezett megoldani a kábítószer-függőség problémáit.

Sokan azonban szkeptikusak voltak ezzel kapcsolatban, és úgy érezték, hogy valamit kezdeni kell Crackfölddel, ahova Brazília legnagyobb városának legtöbb lakója nem merészkedett be.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo