• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Szülészeti klinikát támadtak meg tüntetők Venezuelában, a halálos áldozatok száma pedig már ötvenháromra emelkedett
Szülészeti klinikát támadtak meg tüntetők Venezuelában, a halálos áldozatok száma pedig már ötvenháromra emelkedett
2017. május 19. péntek, 20:50

Szerdán a venezuelai Miranda államban megtámadtak egy szülészeti klinikát, miközben a jelenleg is folyó erőszakos kormányellenes tüntetések halálos áldozatainak száma ötvenháromra emelkedett. Három újszülöttet és egy vajúdó terhes nőt kellett kimenekíteni a Carrizal Szülészeti Klinikából, miután a létesítményt két egymást követő napon is ellenzéki tüntetők támadták meg.

A kórház igazgatója, Dr. Natalia Martinho elmondása szerint füst szállt be a kórházba azokról a barikádokról, amelyeken a tüntetők mindössze ötven méterre az épülettől autógumikat égettek, amely miatt veszélybe került a negyedik emeleten lévő páciensek egészsége.

Ez már a második szülészeti klinika, amelyet a tüntetések során támadás ért - Fotó: @ErickLozanoDice

A barikádok miatt a hírek szerint az éjszakai műszakra érkező orvosok, specialisták és a kórház tizenkét nővéréből kettő nem tudott bejutni az épületbe, ami miatt Martinhónak és két rezidensnek kellett szolgálatban maradnia 36 órán keresztül.

Nicolás Maduro venezuelai elnök megerősítette, hogy egy huszonhét éves éppen vajúdó nőt és három újszülöttet kellett kimenekíteni, és „36 órán keresztül nem jutottak ellátáshoz az ellenzék terrorista csoportjai miatt”.

A támadás az előrehozott választásokat követelő, hetedik hete tartó erőszakos tüntetések közepette történt.

Az elmúlt néhány napban a hírek szerint két újabb ember halt meg a zavargásokban, amelyek során ellenzéki tüntetők csaptak össze a hatóságokkal, közintézményeket és állami rendfenntartó erőket támadtak meg, és országszerte lezárták az utakat.

Szerdán Manuel Castellanost lőtték agyon egy ellenzéki tüntetés közelében Táchira államban. A negyvenhat éves férfi a hírek szerint bevásárolni volt, amikor nyakon lőtték, és mire kórházba szállították, addigra meghalt.

Nyomozás után az Államügyészi Hivatal elrendelte a Nemzeti Gárda három őrmesterének letartóztatását, akiket a gyilkossággal vádolnak. Korábban a Nemzeti Bolivári Rendőrség két tagja és egy az állami rendőrség alkalmazásában álló személy ellen emeltek vádat a tizennyolc éves Luis José Alviarez Chacón és a harminchárom éves Diego Hernández szintén táchirai tüntetők meggyilkolásáért.

A Kolumbiával közös délnyugati határnál fekvő Táchira régóta gócpontja a kormányellenes tüntetők és a hatóságok erőszakos összecsapásainak.

Kedd éjjel két multimédiás központot fosztottak ki a táchirai Cardenas városában, és többek között elvittek egy nagyon drága speciális berendezést, ami látássérült embereknek segített.

Másnap este egy a táchirai La Gritában lévő laktanyát ostromolták meg hat órán keresztül maszkos tüntetők, akik Molotov-koktélokat dobáltak az épületre.

Hat feltételezett paramilitárist is letartóztattak a hatóságok az állam más részén egy másik incidens során.

A venezuelai védelmi minisztérium kétezer nemzeti gárdistát vezényelt a határ menti államba, hogy helyreállítsák a rendet.

Lará államban a helyi Ciudad Barquisimeto újság arról számolt be, hogy elrabolták és megölték Pedro Josué Carrillo helyi szocialista aktivistát, akinek holttestét csütörtökön találták meg. Feltételezett szemtanúk szerint a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) tagját és közösségszervezőt kedden rabolták el egy kék Meru teherautóban ülő maszkos férfiak, akik a beszámolók szerint ezt kiáltották: „Kapjátok el, ez itt chavista!”

„[Carrillo] holttestét Quiborban találták meg. Égés- és kínzásnyomok voltak rajta, ami bevett gyakorlat a kolumbiai paramilitárisoknál” – mondta a PSUV helyi vezetője, Juan Campos. A venezuelai államügyészség még nem adott ki nyilatkozatot, amelyben megerősítette volna a haláleset körülményeit.

Az erőszakos zavargások csütörtökön is folytatódtak, amikor is egy tüntető halálosan megsérült egy Zulia állambeli tüntetésen.

A venezuelai államügyészség közleménye szerint a huszonöt éves Paul Morenót egy teherautó ütötte el egy utcai tüntetésen Maracaibóban. A baleset után gyorsan kórházba szállították, ahol azonban nem sokkal később agysérülés következtében meghalt.

Zulia negyedik államügyészét, Israel Vargast bízták meg az eset kivizsgálásával.

Közben újabb részletek derültek ki Diego Arellano és Yeison Mora halálának körülményeivel kapcsolatban is.

Szerdán Néstor Reverol igazságügyi miniszter elmondta, hogy a boncolás szerint a harmincegy éves San Antonió-i diáktüntető Arellanóval egy 11,03 milliméteres fémgolyó végzett, amit közelről lőttek ki rá, tehát elképzelhető, hogy a gyilkos „a tüntetők között volt”.

Tizenkét ehhez hasonló fémlövedéket és egy házi készítésű bombát is találtak a gyilkosság helyszínén, ami a Nemzeti Gárda állásaitól nem messze volt, így valószínűsíthető, hogy őket lőtték a tüntetők.

Reverol azt is megjegyezte, hogy az acélgolyó hasonló azokhoz, amelyek Miguel Castillo és Armando Cañizales halálát okozta a hónap elején. A tüntetőkre utaló igazságügyi orvosszakértői bizonyítékok ellenére az ellenzék továbbra is az állami biztonsági erőket tartja felelősnek a halálesetekért.

Barinasban a tizenhét éves Yeison Mora nagybátyja az ellenzéki tüntetőket vádolja unokaöccse haláláért. Az egyik családtag, Alexis Mendoza elmondta, hogy Mora az öccsével tartott egy vasáru boltba, amikor át akart vágni a tüntetésen, ahol halálos lövés érte a fején.

A Barinas kormányzója, Zenaida Gallardo által ismertetett előzetes boncolási eredmények szerint a fiatal jobb szeme alatti ideg roncsolódását „nem lőfegyver, hanem egy márványdarab okozta”, amit feltételezhetően egy a tüntetők által használt házi készítésű fegyverből lőttek ki.

Az eredmények ismeretében Mendoza elítélte az ellenzéket, amiért az állítólag „propagandacélokra” használta fel unokaöccse halálát, hogy tovább tüzelje a kormányellenes tüntetéseket.

„Mi, a család, elutasítunk mindent, amit az ellenzék csinál az unokaöcsém halálával, hogy propagandát csinálnak Yeison halálából, és szeretnénk világossá tenni, hogy gyakorlatilag szinte bizonyított, hogy egy tüntető lőtte le őt” – nyilatkozta a Venezuelai Nemzeti Rádiónak.

A venezuelanalysis által összegyűjtött adatok el április 4-e óta tizenkét embert öltek meg közvetlenül az ellenzék támogatói, míg nyolcan vesztették életüket a hatóságok kezétől. További öt halálesetet okoztak a kormányellenes barikádok miatt bekövetkezett balesetek, nyolc ember pedig akkor szenvedett áramütést, amikor egy üzletet akartak kifosztani. Húsz haláleset körülményei még tisztázásra várnak.

Írta: Lucas Koerner

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo