• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Michel Temer „nem mond le” a vesztegetési vádak miatt
Michel Temer „nem mond le” a vesztegetési vádak miatt
2017. május 19. péntek, 19:24

Michel Temer brazil elnök azt mondja, hogy nem fog lemondani azok miatt a vádak miatt, melyek szerint jóváhagyta egy tanú lefizetését a hatalmas korrupciós botrányban. „Nem fogok lemondani. Tudom, mit csináltam” – jelentette ki egy televíziós beszédében.

Korábban a Legfelsőbb Bíróság engedélyezte az állítások kivizsgálását, de Temer azt mondta, hogy bizonyítani fogja az ártatlanságát. Temer tavaly vette át az államfői posztot a felelősségre vonási eljárással eltávolított elődjétől, Dilma Roussefftől.

Michel Temer ártatlannak tartja magát és nem mond le - Fotó: AFP

Mivel vádolják?

Az O Globo újság szerint hangfelvétel van arról, hogy Temer arról beszél, hogy kenőpénzzel bírják hallgatásra a börtönben ülő egykori parlamenti elnököt, Eduardo Cunhát.

A felvételen hallható beszélgetés a JBS húsipari óriásvállalat igazgatója, Joesley Batista és az elnök között zajlott, és azt Batista vette fel egy rejtett eszközzel, állítja az O Globo.

Amikor Batista azt mondta Temernek, hogy folyamatosan fizet Cunhának, hogy az csöndben maradjon, az elnök a felvétel tanúsága szerint ezt felelte: „Ezt folytatnod kell, rendben?” – számolt be róla az újság.

Arról nem beszél a lap, hogy hogyan jutott a felvétel birtokába, vagy hogy Cunhának miről kellene hallgatnia.

Temer beszédében kijelentette: „Soha nem engedélyeztem semmilyen pénzt senkinek a hallgatásáért. Nem vettem meg senkinek a hallgatását. Nem félek a vádaktól.”

Túlélheti?

Temer már így is rendkívül népszerűtlen Brazíliában, de jobbközép pártja egy koalíció részeként kormányzóképes.

Az ellenzéki pártok azonnali választásokat és Temer felelősségre vonását követelik.

Még több aggodalomra adhat okot Temer számára, hogy elégedetlenség jelei mutatkoznak a kormányában, mivel koalíciós szövetségesei egyikének, a szociáldemokrata PSDB-nek a vezetője azt mondja, hogy a kormányból való kilépést fontolgatják.

A vádak megrázták a brazil piacokat, mivel a befektetőket aggasztja, hogy ha Temer távozásra kényszerül, akkor zátonyra futhatnak a gazdaság a recesszióból való kihúzására irányuló erőfeszítései.

A fő São Pauló-i részvényindex kilenc százalékon zárt, és a brazil valuta tizennégy év óta a legrosszabb napot produkálta.

Mi a szélesebb kép?

Ez az első alkalom, hogy Temer belekeveredik az Autómosó Hadművelet elnevezésű nagyarányú korrupciós nyomozásba.

A 2014 márciusában kezdődött vizsgálat olyan cégekre fókuszál, amelyek kenőpénzekért cserébe kötöttek megállapodásokat a Petrobras olajipari céggel. Ezek a pénzek politikusok zsebeibe és pártkasszákba vándoroltak.

A botrány elárasztotta a brazil politikát, és Temer kabinetje a harmadik, amely ellen korrupció gyanúja miatt folyik nyomozás. A korábbi elnök, Luiz Inacio Lula da Silva ellen öt vádpontot fogalmaztak meg.

Temer állítólag elnézte a korrupcióért, pénzmosásért és adóelkerülésért börtönben ülő Eduardo Cunha megvesztegetését.

Ők mindketten kulcsszerepet játszottak a korábbi elnök, Dilma Rousseff megbuktatásában, akit azért távolítottak el a hivatalából, mert állítólag illegálisan manipulálta a kormányzati beszámolókat. Ő minden vádat tagad.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo