• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kuba egy olyan gyógyszer tesztelésébe kezd, amely késleltetheti az Alzheimer-kór kifejlődését
Kuba egy olyan gyógyszer tesztelésébe kezd, amely késleltetheti az Alzheimer-kór kifejlődését
2017. május 15. hétfő, 21:55

Kuba elkezdi a klinikai tesztjeit egy olyan a szigetországban kifejlesztett gyógyszernek, amellyel talán hatékonyan kezelhető lesz az Alzheimer-kór. Ez a szocialista ország újabb gyógyszerészeti áttörése lehet, számolt be róla hétfőn a helyi sajtó.

A kubai tudományos intézetekben kifejlesztett NeuroEpo nevű gyógyszer tesztjei a remények szerint csökkentik majd a betegség tüneteit és mellékhatásait, és javítják a betegek életminőségét.

Jelenleg háromszáz az Alzheimer-kórral kapcsolatos kísérlet folyik a világban - Fotó: Reuters

A havannai Molekuláris Immunológiai Központ olyan pácienseknél kezdi el alkalmazni a gyógyszert, akik az Alzheimer-kór korai stádiumában vannak, számoltak be róla kutatók a Granmának.

Leslie Pérez Ruiz kutató szerint most először fogják alkalmazni a gyógyszer embereknél, és az összetevőinek idegvédő hatása van.

Hozzátette, hogy a NeuroEpo nem előzi és nem is szünteti meg az Alzheimer-kórt, de az előzetes eredmények biztatóak arra nézve, hogy megváltoztatja a betegség lefolyását, és lassítja a romboló folyamatot.

„Az Alzheimer-kór egy olyan neurodegeneratív betegség, ami nem áll meg, hanem egyre súlyosbodik. Mi késleltetni szeretnénk ezt a degeneratív folyamatot, és javítani a beteg és családja életminőségét” – mondta Pérez Ruiz a Granmának.

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb neurodegeneratív a hatvan év feletti embereknél, és a hatodik leggyakoribb halálok Kubában, mondta Jorge Llibre Guerra, az Országos Neurológiai és Idegsebészeti Intézet specialistája.

A világon jelenleg körülbelül háromszáz klinikai kísérlet zajlik az Alzheimer-kórral kapcsolatban.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo