• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A FARC-gerillák első csoportja visszatért a polgári életbe
A FARC-gerillák első csoportja visszatért a polgári életbe
2017. május 14. vasárnap, 21:51

A kolumbiai FARC lázadó csoport tizenkét tagja visszatért a polgári életbe, miután elsőként teljesítették az ENSZ által felügyelt leszerelési eljárást. A tizenkét férfi Bogotában egy ünnepség keretében vehette át az ENSZ-missziótól a tanúsítványokat.

Több ezer lázadó adta át a fegyvereit azóta, hogy a FARC tavaly aláírta a békeszerződést a kormánnyal. A megállapodás több mint öt évtizedes fegyveres konfliktusnak vet véget.

Az első csoport egykori gerilla Bogotában vehette át az igazolásait - Fotó: AFP

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) mintegy hétezer tagja még mindig a Kolumbia szerte felállított leszerelési zónákban tartózkodik, és várják, hogy nyilvántartásba vegyék őket, hogy visszatérhessenek a polgári életbe.

A pénteki esemény „annak az elhúzódó folyamatnak a kezdete volt, amelynek során a FARC-tagok igazolást kapnak arról, hogy visszatérnek a polgári életbe, miután átadták a fegyvereiket”, írta az ENSZ egy közleményben.

A történelmi jelentőségű békemegállapodást négy évnyi havannai tárgyalás után sikerült elérni. Ennek értelmében az összes fegyvert át kellett volna adni május 1-jéig, de az ENSZ azt mondja, hogy történtek csúszások.

A FARC-cal kötendő békéért folytatott erőfeszítéseiért Juan Manuel Santos elnököt tavaly Nobel-békedíjjal tüntették ki.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo