• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Franco-párti tüntetők tiltakoztak egy venezuelai szolidaritási esemény ellen Spanyolországban
Franco-párti tüntetők tiltakoztak egy venezuelai szolidaritási esemény ellen Spanyolországban
2017. május 13. szombat, 23:52

Nagyjából százan ragadtak Venezuela madridi nagykövetségén, amikor azt szélsőjobboldali tüntetők zártak körbe csütörtökön.

Miközben a nagykövetségen a venezuelai erőszakról szóló eseményt tartottak, addig az épületet körbevevő tüntetők azt skandálták, hogy „Franco, Franco”. Francisco Franco, Adolf Hitler lelkes támogatója 1975-ös haláláig több mint három évtizeden át vezette a Spanyolországot uraló katonai diktatúrát. A tüntetők emellett a venezuelai jobboldali ellenzék bebörtönzött vezetőjének, Leopoldo Lópeznek a szabadon bocsájtását követelték.

A tüntetők Franco nevét kiáltozták - Fotó: Kike Para/El País

A tiltakozást a nagykövetség a jobboldali erőszakról szóló eseményére válaszul szervezték. A követségi eseményen részt vett a Guarimba Áldozatai nevű civil szervezet, amely csoport a guarimba során megsérülteknek nyújt segítséget. A „guarimba” kifejezést a venezuelai jobboldali ellenzék erőszakos tüntetéseire és útzáraira alkalmazzák. 2014-ben több mint negyven ember vesztette az életét, amikor a guarimbisták utcákra vonultak, hogy lemondásra kényszerítsék Nicolás Maduro elnököt. A guarimbák az elmúlt hónapokban újrakezdődtek, amikor újabb erőszakos politikai kampány kezdődött, amelyben eddig 44 ember vesztette életét.

Halálos fenyegetések

A fórum résztvevői, és a baloldali Egyesült Baloldal nevű párt koordinátora, Daniel Moreno szerint a tüntetők agresszíven viselkedtek, és fenyegetőztek. „Halálosan megfenyegettek minket” – nyilatkozta Moreno.

Mario Isea venezuelai nagykövet elítélte az esetet, és azzal vádolta meg a tüntetőket, hogy öt órán át megakadályozták a fórum résztvevőit abban, hogy elhagyják az épületet. A spanyol hatóságoknak pedig azt rótta fel, hogy nem tudták garantálni az esemény biztonságát.

„Ha olyan tüntetők alkalmaztak volna ilyen jellegű kényszerítést, akik Venezuela pártján állnak, akkor a spanyol hatóságok sokkal hamarabb beavatkoztak volna.”

A tüntetés szervezői tagadták, hogy bármi törvénysértést követtek volna el, és azt mondták, hogy ők csak a demokrácia támogatása érdekében tüntettek. „Figyelembe véve a venezuelai helyzetet, az emberek itt rendkívül békésen viselkedtek” – nyilatkozta David González a spanyol El Confidencialnak.

Az erőszak folytatódik Venezuelában

A spanyolországi tüntetéssel párhuzamosan a Venezuelában is folytatódtak az utcai demonstrációk, ahol a PDVSA nevű állami olajvállalat teherautója elleni támadással jobboldali tüntetőket vádolnak.

„Elítéljük a táchirai állambeli coloncitóbeli a PDVSA elleni újabb terrortámadást, amellyel emberek életét veszélyeztették” – nyilatkozva a vállalat vezetője, Eulogio Del Pino.

A közösségi médiában terjedő képek szerint a teherautót ellenzéki tüntetők foglalták el, mielőtt felrobbant volna.

Eközben Caracasban nem megerősített hírek szerint meggyilkoltak egy vezető chilei baloldali aktivistát. A chilei Primera Línea weboldal beszámolója szerint a korábbi gerillából lett baloldali aktivistát, José Alejandro Muñoz Alcoholadót egy caracasi étteremben lőtték le. Ezt az állítást a Venezuelanalysis nem tudja megerősíteni.

Írta: Ryan Mallett-Outtrim

Megjelent a venezuelanalysis.com weboldalon.

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo