• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális „Eltűntek” után kutató mexikói aktivistát gyilkoltak meg
„Eltűntek” után kutató mexikói aktivistát gyilkoltak meg
2017. május 12. péntek, 20:26

Meggyilkoltak egy mexikói üzletasszonyt, aki egy hatszáz, az eltűnt hozzátartozóikat kereső családot tömörítő szervezetet vezetett. Miriam Rodríguez Martínezt a Tamaulipas állambeli San Fernandóban lévő otthonában lőtték agyon.

Rodríguez azzal vált ismertté, hogy sikeresen kinyomozta azt, hogy a Zetas helyi drogkartell elrabolta és meggyilkolta a lányát. A rendőrségnek átadott információk segítségével több bandatag is börtönbe került.

Miriam Rodríguez Martínez lányát is a kartellek ölték meg - Fotó: EPA

Márciusban azonban egyikük megszökött, és a nő kollégái szerint ezt követően Rodríguez fenyegetéseket kapott. A munkatársak elmondták, hogy az üzletasszony rendőrségi védelmet kért, de nem foglalkoztak vele.

A mexikói emberi jogi bizottság kiadott egy nyilatkozatot, amelyben megdöbbenésének adott hangot Rodríguez meggyilkolásával kapcsolatban, és átfogó nyomozásra szólított fel.

Rodríguez a San Fernandóban alapított egy közösséget azoknak a családoknak, akik lánya 2012-es elrablása után váltak az erőszak áldozataivá. Sikerült megtalálnia lánya holttestét egy elrejtett sírban, és börtönbe küldte a gyilkosait.

Sikerült megakadályoznia azt is, hogy a Zetas elrabolja a férjét, mivel autójával elkezdte üldözni a bandatagokat, közben pedig értesítette a hadsereget, aminek aztán sikerült letartóztatnia őket.

Az általa alapított csoport egy szélesebb mozgalomba illeszkedett, a 43 ayotzinapai tanárjelölt 2014. szeptemberi eltűnése után lendült fel az országban.

A kormányzati segítség hiánya miatt frusztrált családok saját maguk kezdték el keresni a lakóhelyük közelében eltűnt embereket, és igazságügyi antropológiai, régészetet és jogi leckéket vettek,, barlangász felszereléseket vásároltak és a sírok és a csontok azonosításának szakértőivé váltak.

Jelenleg legkevesebb tizenhárom ilyen csoport van az országban.

Felipe Calderón korábbi elnök (2006-2012) kormányzata militarizálta a mexikói biztonsági erőket a drogkartellek elleni harcban.

Tíz év alatt az általa meghirdetett úgynevezett kábítószerek elleni háborúban több tízezer ember halt meg. Az áldozatok számát tekintve nagy eltérés van a civil szervezetek és a kormányzati szervek adatai között.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) kedden kiadta éves felmérését a fegyveres konfliktusról, amely szerint a mexikói drogháborúban csak 2016-ban 23 ezer ember halt meg. A mexikói kormány vitatja ezt a számot.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo