• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A Chilei Kommunista Párt is támogatja Guillier elnökjelöltségét
A Chilei Kommunista Párt is támogatja Guillier elnökjelöltségét
2017. május 08. hétfő, 22:57

A Chilei Kommunista Párt vasárnap bejelentette, hogy a 2017. novemberi elnökválasztások jelöltjei közül Alejandro Guilliert támogatja.

A bejelentés után a 63 éves politikus egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy biztosítsa a jelöltségét a kormányzó Új Többség koalíció élén. A politikai csoportosulás várhatóan júliusban fogja megnevezni a jelöltjét.

Guillier (középen) a Kommunista Párt vezetőségével bejelentés után - Fotó: Facebook/Chilei Kommunista Párt

Az Adimark chilei közvélemény-kutató cég szerint a még versenyben lévő jelöltek közül Guillier a legnépszerűbb a baloldalon 23 százalékkal, őt Carolina Goic és Beatriz Sánchez követi 2-2 százalékkal.

Vele szemben a másik oldalon Sebastián Piñera, az egyesült jobboldal jelöltje áll, aki minden riválisát megelőzve 27 százalékon áll.

Guillermo Teillier, a Kommunista Párt vezetője egyúttal megígérte azt is, hogy Guillier támogatói több aláírást fognak összegyűjteni, mint amennyi szükséges az első fordulóbeli induláshoz, miközben mindvégig úgy utalt a párt által támogatott jelöltre, mint a „köztársaság új elnökére”.

A hír egyébiránt azután látott napvilágot, hogy a szintén az Új Többséghez tartozó Szocialista Párt és Radikális Párt is kiállt Guillier mellett, aminek nyomán kiszorult a kormányzó koalíció jelöltségéért folytatott küzdelemből a mérsékelt baloldali Ricardo Lagos.

Bár már három párt is támogatja, Guillier a koalíció egyik pártjának sem tagja, emiatt aláírásokat kell gyűjtenie a jelöltségéhez. A Demokráciáért Párt, a koalíció egy másik tagja, várhatóan a következő hetekben fogja bejelenteni, hogy támogatja Guilliert.

A független szenátort támogatásáról biztosította a Chilei Központi Konföderáció (CUT) is miután az kijelentette, hogy szükség van a szociális reformok folytatására a konzervatív jobboldali erőkkel szemben, amelyek a gazdagoknak kedvező „kiváltságosok társadalmát” akarják visszaállítani.

A korábbi újságíró Guilliernek korábbról volt kötődése a baloldali Radikális Párthoz, de viszonylag ismeretlen volt a chilei politikában, és kívülálló státuszából előnyt kovácsolhat az ország kiábrándult lakosságánál alacsony választási részvétel esetén.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo