• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Máxima Acuña perui földműves aktivista legyőzte a bányaóriást
Máxima Acuña perui földműves aktivista legyőzte a bányaóriást
2017. május 04. csütörtök, 22:02

A perui Legfelsőbb Bíróság szerdán a Goldman Környezetvédelmi Díjjal kitüntetett földműves aktivista, Máxima Acuña javára ítélt, és felmentette őt az amerikai Newmont Bányavállalat által megfogalmazott a földdel kapcsolatos hűtlen kezelés vádja alól.

A szerdai döntés nagy csapás a vállalat számára, ami régóta akar egy ötmilliárd dolláros aranybányát építeni az andoki országban.

Acuña története inspiráló lehet minden környezetvédelmi aktivista számára a világon - Fotó: EFE

„Boldog vagyok, és megkönnyebbültem, hogy a fővárosban is igazságot szolgáltattak nekem” – mondta Acuña újságíróknak a meghallgatás után. „Remélem, hogy a vállalat most már nem zaklat többet.”

Hivatalosan a Yanacocha bányavállalat, a Newmont leányvállalata vádolta meg Acuñát, ami 2011 óta tart igényt a földműves megélhetését jelentő földre, és azt követeli hogy Acuña és családja hagyja el azt. Acuña többször elmondta, hogy otthonát a bányaépítés miatt lerombolták, és megakadályozták, hogy család újjáépítse azt.

Acuña azon kevés földművesek közé tartozik, akik nem voltak hajlandóak eladni az északi Cajamarca régióban lévő földjüket, amikor a Yanacocha elkezdte megépíteni Dél-Amerika legnagyobb aranybányáját, a Minas Congát. A Világbank egyik intézménye, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság tulajdonában áll a projekt részvényeinek öt százaléka.

A család többszöri sikertelen kilakoltatási kísérlete után, a Yanacocha bíróságra vitte az ügyet, és Acuñát azonnal két év, nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, illetve 1.692 dollár bírság megfizetésére kötelezték.

2014 decemberében azonban a cajamarcai Fellebbviteli Bíróság Acuña javára ítélt, és eltörölte a korábbi büntetéseket. A döntés elutasította a kilakoltatását is, ami a bányavállalat követelt, hogy felépíthesse a 4,8 milliárd dolláros külszíni arany- és rézbányáját.

Küzdelme során Acuñát zaklatták és halálos fenyegetéseket is kapott. Amikor elutazott a Goldman-díj átadó ünnepségére, fegyveresek rálőttek a házára.

2016 áprilisában beszélt a teleSUR-nak a mindennapos félelemről, amelyben neki és másoknak élnie kell, és azt állította, hogy a bányavállalat megfélemlít minden olyan földműves vezetőt, aki a földhöz és a vízhez való jogaikért tiltakozni merészel.

A Peruban működő külföldi bányavállalatok gyakran alkalmaznak rendőröket biztonsági őrökként, a perui kormány pedig a rendőrséget, a katonaságot és a titkosszolgálatot veti be a bánya-, gáz- és olajvállalatok érdekeinek védelmében, hogy letörjenek minden ellenvetést és helyi ellenállást.

Acuña azonban a küzdelmével mégis sikeresen megállította a „belátható jövőre” a Conga bányászati projektet. A tervezett Conga bányaprojekt a külszíni ciános áztatásos eljárásával veszélyeztette volna a helyi ökoszisztémát, és legalább egy helyi tavat hulladéklerakóvá változtatott volna.

A perui földműves harca inspiráló történet arról, hogy az őslakos kisgazdák is legyőzhetik a transznacionális vállalatokat.

Latin-Amerika a legveszélyesebb hely a világon a környezetvédelmi aktivisták számára. A Global Witness emberi jogi szervezet szerint csak Peruban 61 aktivistát öltek meg az elmúlt tíz évben.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo