• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Százezrek vonultak fel Kubában május elsején
Százezrek vonultak fel Kubában május elsején
2017. május 02. kedd, 23:14

Több százezer kubai gyűlt össze hétfőn, hogy felvonulással fejezze ki támogatását a kubai forradalom iránt, és megünnepelje a munka ünnepét.

Az ünnepségre és a parádéra az ikonikus José Martí Forradalom Terén került sor a Kubai Munkásszövetség főtitkára, Ulises Guilarte és Raúl Castro kubai elnök vezetésével. Ez utóbbi jövő februárban leköszön a posztjáról, így számára ez volt az utolsó május elseje Kuba elnökeként.

A forradalom iránti elkötelezettségüket hangsúlyozták a felvonulók Havannában - Fotó: Reuters

A munka nemzetközi ünnepéről való megemlékezésen túl a felvonuló százezrek az Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi blokádjának és az Egyesült Államok által megszállt Guantánamói-öböl Kubának való visszaszolgáltatását is követelték.

Fiatal kubaiak „Fidel vagyok” feliratú táblákat vittek, amelyeken Kuba korábbi elnöke és a kubai forradalom vezetője, a novemberben elhunyt Fidel Castro képe volt látható. A Granma szerint körülbelül ötvenezer fiatal volt a téren, ők vezették ugyanis a május elsejei felvonulást, mivel azt idén az ország fiatalságának ajánlották.

Guilarte elmondta, hogy Kuba nem fog lemondani a társadalmi igazságossághoz való jogáról, és meggyőződéssel folytatja a harcot a kapitalizmus ellen, ami, mint mondta, a neoliberalizmussal együtt megsokszorozza azokat a kihívásokat, amelyekkel a latin-amerikai és a karibi országoknak meg kell küzdeniük.

Az Egyesült Államokkal való kapcsolatokat illetően a kubai munkásvezető elmondta, hogy a két ország közötti kapcsolatokat a tiszteleten és a kölcsönös haszon elvén kell fejleszteni, de Washingtonnak nem szabad azt várnia, hogy Kuba bármilyen a függetlenségét és szuverenitását sértő alkuba belemegy majd.

„Mert Kuba a miénk, mert elkötelezettek vagyunk egy szocialista, prosperáló, fenntartható és szuverén ország iránt, mi itt képviseljük a jövőt a zsúfolásig tömött Forradalom terén Havannában” – mondta Lillian González egyetemi hallgató a Prensa Latinának.

Guilarte megerősítette a kubai emberek feltétel nélküli támogatását és szolidaritását a venezuelai bolivári forradalom iránt az általa Nicolás Maduro elnök elleni jobboldali támadó diplomáciai zaklatásnak és politikai manipulációnak nevezett akciókkal szemben.

Venezuelában, Bolíviában és Ecuadorban szintén nagy felvonulásokat tartottak hétfőn az országaik szocialista kormányai által elért munkaügyi eredmények támogatására.

A Cubadebate szerint 86 ország 349 szakszervezetének több mint 1.600 külföldi tagja is együtt vonult fel a kubai dolgozókkal.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo