• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Negyven éve kutatnak az eltűntek után a Plaza de Mayo Anyái
Negyven éve kutatnak az eltűntek után a Plaza de Mayo Anyái
2017. május 01. hétfő, 23:53

A Plaza de Mayo Anyái, Argentína egyik legjelentősebb emberi jogi szervezete, több ezer támogatójának jelenlétében emlékezett meg a 40. évfordulójáról annak, hogy a „piszkos háború” során elrabolt vagy eltűnt csecsemők ügyében keresik az igazságot.

Az Anyák az eltűnt emberek ezreinek arcaiból építettek egy hatalmas falat, ezzel emlékezve arra a 2.038 „akciójukra”, amelyekkel megpróbálták felhívni a figyelmet az ország 1976 és 1983 között regnált diktatúrája által elkövetett emberiségellenes bűncselekményekre.

Az Anyák immáron negyven éve minden héten felvonulnak Buenos Airesben - Fotó: AFP

„Az elképzelés az, hogy minden anya vagy hozzátartozó egyes szám első személyben mondhatja el a történetét, és így az egész egy kollektív történetté áll össze, amivel most először nézünk szembe 40 év óta” – nyilatkozta a Telamnak Nora Cortinas, a szervezet egyik alapítója. „Ezért is kérjük azokat, hogy akik el szeretnének valamit mondani, jöjjön, és mondja el.”

A szervezet támogató leveleket kapott Evo Morales bolíviai elnöktől és Cristina Fernández de Kirchner korábbi argentin elnöktől is, valamint személyesen látogatott el hozzájuk Piedad Córdoba kolumbiai emberi jogi aktivista.

A szervezetet 1977. április 30-án alapították a Casa Rosada elnöki palotával szembeni Plaza de Mayón (Május téren – a szerk.), hogy a katonai diktatúra által elrabolt gyermekek után kutassanak. Ettől fogva minden héten felvonulnak Buenos Airesben, hogy az országot azóta vezető számos kormányzattól követeljenek választ.

A tiltakozóknak az első időkben a rendőrség fegyveres elnyomásával kellett szembenéznie. Az argentin anyák azonban a sérülések és a halálesetek ellenére is folytatták a fellépésüket a kormányzati erőszak ellen.

Az 1970-80-as évek piszkos háborúja, ami a Kondor Hadművelet argentin fejezete volt, egy Latin-Amerika szerte folytatott hidegháborús hadjárat volt.

„Nem tudtam csöndben maradni” – nyilatkozta a Guardiannek Haydée Gastelu, a szervezet egyik alapítója. „El kellett mondanunk mindenkinek, hogy mi történt, még ha sokan nem is hittek nekünk. Talán ezért is hívtak minket először őrült anyáknak.”

A szervezet a múlt héten jelentette be, hogy megtalálták a 122. eltűnt gyermeket. A fiú, akit eddig nem neveztek meg, olyan szülőktől származik, akik bírálták a piszkos háború alatt regnáló kormányt.

Ma a Plaza de Mayo Anyái továbbra is tüntetnek immáron Mauricio Macri kormánya ellen. Macri családja és kormányának tagjai az Infobae szerint közeli kapcsolatban álltak a katonai diktatúrával.

A Plaza de Mayo Anyái szerint a Macri-adminisztráció nem tesz eleget, hogy megoldja az évtizedekkel ezelőtt eltűnt gyermekek ügyét.

„Argentína jelenlegi kormánya megpróbálja kitörölni azoknak a rettenetes éveknek az emlékeit, és fékezni igyekszik a folyamatban lévő pereket” – nyilatkozta a Guaridan-nek a 86 éves Taty Almeida, akinek 20 éves fia, Alejandro 1975-ben tűnt el.

„Ezt a harcot akkor kezdtük, amikor a 40-es éveinkben jártunk. Most, 40 évvel később újra kell kezdenünk elölről.”

Az Anyák, akiknek a fejüket fedő fehér kendőik is híressé váltak, azt is követelik, hogy „nyissák meg a legutóbbi diktatúra archívumát”, hogy megvédjék „az eltűnt 30 ezer ember emlékét”, utalva ezzel arra, hogy Macri nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy az eltűntek száma ennél alacsonyabb volt.

Forrás: teleSUR English

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo