• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Az ENSZ szerint a lakhatási egyenlőtlenség meghatározó vonása Chilének
Az ENSZ szerint a lakhatási egyenlőtlenség meghatározó vonása Chilének
2017. május 01. hétfő, 16:31

„Az egyenlőtlenség a chilei társadalom meghatározó eleme, és ez élesen megmutatkozik az ország lakáshelyzetében is” – hangsúlyozta az ENSZ a megfelelő lakáskörülményekhez való joggal foglalkozó különleges megbízottja, Leilani Farha, aki tegnapelőtt fejezte be tíznapos hivatalos látogatását az országban.

„Nem szokványos, hogy egy ország ilyen sikeresen juttat lakáshoz ekkora számú alacsony és közepes jövedelmű háztartást, amiket azután az utódaik is megörökölhetnek” – mondta Farha. „A tulajdonjog ilyetén biztosítása során azonban feláldozzák a lakhatáshoz való jog alapvető kritériumait: a helyet, a minőséget és a lakhatóságot, valamit a tömegközlekedéshez és a munkalehetőségekhez való hozzáférést” – emelte ki az ENSZ-megbízott.

Az ENSZ megbízottját sokkolták a kormányzat által teljesen magukra hagyott hajléktalanok - Fotó: Mohsin Abbas

Az ENSZ szakértője szerint a kiszolgáltatott csoportoknak való lakhatás biztosításának piacvezérelt megközelítése hozzájárul a társadalmi-gazdasági alapú szegregációhoz Chilében.

„Chile különböző részeire, köztük nem hivatalos telepekre is ellátogatva tanúja voltam az lakókörzetek éles megosztottságának, ami különösen a lakáskörülmények típusában és minőségében, valamint a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokban mutatkozik meg” – mondta.

Az ENSZ szakértője elmondta, hogy sokkolta az, ahogyan a kormány magára hagyja a hajléktalan embereket, akik között sok a fogyatékkal élő. A népesség ezen része gyakorlatilag láthatatlan. Kevés vagy semmilyen kormányzati szolgáltatást vehetnek igénybe, nincsenek lakások számukra, csak átmeneti szállók és jótékonysági szolgáltatások.

Farhának megszakadt a szíve, amikor arról a diszkriminációról hallott, amiben a bevándorlókat, iratokkal rendelkezőket és azok nélkülieket egyaránt, a megfelelő lakhatás biztosításakor részesítik. „Felszólítom a chilei kormányt, hogy változtassa meg a bevándorlási törvényt, és nyíltan foglalja bele a lakhatáshoz való hozzáférést, és a magánszektorbeli bérbeadók szabályozását és ellenőrzését” – mondta.

A különleges megbízott elismerte, hogy a chilei kormány indított a beilleszkedés és az integráció elősegítését célzó programokat, illetve számos innovatív kísérleti programot a jól körülhatárolható lakhatási szükségletek megoldására.

„Anélkül azonban, hogy a lakhatást emberi jogként és nem árucikként kezelnék, attól tartok, hogy a chilei társadalom kiszolgáltatott csoportjainak továbbra is lakhatási egyenlőtlenségekben lesz részük, ami elfogadhatatlan egy olyan országban, ami az emberi jogok iránti erős elkötelezettségét hangoztatja.”

Az országban tett tíznapos útja során a szakértő ellátogatott Santiagóba, Valparaísóba, Viña del Marba, Temucóba és Antofagastába, és magas rangú országos, regionális és városi kormányzati tisztviselőkkel, valamint helyi lakosokkal, civil és közösségi szervezetek képviselőivel találkozott.

A megállapításait részletesen tartalmazó jelentését 2018 márciusában mutatja be az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo