• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A venezuelai kormány 10,5 millió dollárt juttat az ellenzéki erőszak során megtámadott kisvállalkozásoknak
A venezuelai kormány 10,5 millió dollárt juttat az ellenzéki erőszak során megtámadott kisvállalkozásoknak
2017. április 29. szombat, 19:58

Csütörtökön a venezuelai kormány bejelentette, hogy pénzügyi segítséget nyújt a vandalizmus vagy fosztogatás áldozatává vált boltoknak és egyéb vállalkozásoknak.

Miguel Pérez, az állami tulajdonban lévő Banco Bicentenario igazgatója szerint erre eddig hét és fél milliárd bolivárt (a SIMADI váltási rátája szerint 10,5 millió amerikai dollár) különítettek el erre a célra. Hozzátette, hogy a következő hetekben további 50 milliárd bolivárt (70 millió dollár) fognak a kormányellenes erőszak során megrongálódott üzletek számára biztosítani.

A fosztogatások már halálos áldozatokat is követeltek - Fotó: Reuters

„Eddig több mint ötvenöt leégett, kifosztott vagy megrongált üzletet vettünk nyilvántartásba” – nyilatkozta Pérez az állami AVN hírügynökségnek.

A VTV állami tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy a cél az, hogy minél több üzlettulajdonost kárpótoljanak, és visszautasította azt a vádat, hogy abból csak a kormányhoz lojális emberek részesülhetnek. Ennek igazolásaként azt hozta fel, hogy az első körben kárpótlandó boltok tulajdonosai között számos ismert ellenzéki szimpatizáns is található.

„Amikor az üzlettulajdonosok a kormányzattal találkoztak, akkor szorongó, zaklatott és félő embereket láttunk” – mondta az interjúban Pérez. „Most óriási a bizonytalanság” – tette hozzá.

Az elmúlt hetekben kormányellenes tiltakozások rázták meg Venezuelát. A tüntetők egyes csoportjai erőszakossá váltak, és az ország különböző pontjain zavargásokat robbantottak ki. A múlt héten legalább tíz ember vesztette életét csak Caracasban. A esetek többségében halálos áramütés volt az ok, ami akkor érte őket, amikor boltokat raboltak ki a San Andrés negyedben.

Ezen a héten a kormánypárti tüntetések váltak az erőszakos csoportok célpontjává. Az ország nyugati részén található Mérida államban két kormánypárti tüntetők lőttek agyon orvlövészek, miközben Miranda államban négy ismeretlen férfi gyilkolta meg a szocialista párt helyi vezetőjét.

Írta: Ryan Mallett-Outtrim

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo