• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Tizenhat egykori chilei katonatisztet ítéltek el a Halálkaravánnal elkövetett bűncselekményekért
Tizenhat egykori chilei katonatisztet ítéltek el a Halálkaravánnal elkövetett bűncselekményekért
2017. április 28. péntek, 22:28

Egy chilei bíróság bűnösnek talált egy nyugalmazott tábornokot és tizenöt más rangú korábbi katonatisztet a Pinochet-diktatúra több tucat ellenfelének ’70-es évekbeli meggyilkolásában. A bűncselekményeket a rezsim hírhedt halálosztaga, az úgynevezett Halálkaraván tagjaiként követték el.

A katonákat tizenöt rendbeli gyilkosságért ítélték el, amiket a Halálkaravánnal – a rezsim kínzásokért és civilek meggyilkolásáért felelős titkos katonai egységével – követtek el, számolt be róla az emberi jogi ügyekkel foglalkozó különleges ügyész, Marío Carroza.

A főbűnöst, Augusto Pinochetet soha nem vonták felelősségre - Fotó: EFE

A tizenöt áldozatot, akiknek mindegyike a Pinochet-rezsim ellenzékének tagja volt, 1973. október 16-án, nem sokkal a szocialista Salvador Allende elnök elleni szeptember 11-i katonai puccs után tartóztatták le. Később számos lövéssel kivégezték őket abban a tikos katonai börtönben, ahol fogva tartották őket. Holttesteiket tömegsírokba temették, és csak 1998-ban találták meg őket.

A tizenhat megvádolt katonatiszt között volt a hadsereg korábbi főparancsnoka, Juan Emilio Cheyre nyugalmazott tábornok is, akit sokáig „érinthetetlennek” tartottak, miután korábban elítélték, de óvadék ellenében szabadon engedték.

Az eltűnt áldozatok hozzátartozóinak vallomásai ellenére Cheyre éveken át ragaszkodott az ártatlanságához, és a 2000 és 2006 között az államfői posztot betöltő Ricardo Lagos korábbi elnök 2002-ben a hadsereg főparancsnokának nevezte ki a diktatúra egykori katonatisztjét.

„A hadsereg minden befolyása és a polgári hatóságok Juan Emilio Cheyre felé megnyilvánuló kitartó támogatása ellenére el kell fogadniuk ezt a bírósági döntést, amit tisztességes és igazságos eljárás után hoztak meg” – mondta az áldozatok ügyvédje, Cristian Cruz.

Pinochet 1973-ban a szocialista Salvador Allende elnök ellen elkövetett katonai puccsal került hatalomra, és vaskézzel irányította Chilét. Az 1990-ig tartó katonai rezsimje alatt terrorban tartotta a baloldaliakat, az emberi jogi aktivistákat és rendszere minden ellenzőjét. Jelenleg ezerkétszáz másik, a rezsimje idején elkövetett ügyben is folyik nyomozás.

A Diego Portales Egyetem kutatói szerint közel negyvenezer embert kínoztak meg a diktatúra idején, és több mint háromezerre tehető azok száma, akiket meggyilkoltak vagy eltüntettek.

Pinochet 2006-ban halt meg anélkül, hogy a bűncselekményeiért bármilyen büntetést kapott volna.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo