• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Az Amnesty International szerint több mint 14 ezer nőt erőszakolnak meg évente Mexikóban
Az Amnesty International szerint több mint 14 ezer nőt erőszakolnak meg évente Mexikóban
2017. április 23. vasárnap, 19:49

Az Amnesty International új jelentést adott ki az emberi jogok mexikói helyzetéről, ami szerint évente több mint 14 ezer nőt erőszakolnak meg a latin-amerikai országban. Az emberi jogi szervezet ehhez azt is hozzátette, hogy ez a szám sajnálatos módon csak nagyjából az esetek 20 százalékát teszi ki, mivel azok 80 százalékát nem is jelentik.

Annak ellenére, hogy évente több ezer erőszak miatt tesznek feljelentést, ezek közül csak nagyon kevéssel foglalkozik a mexikói igazságszolgáltatás. 2009-ben például csak 2.795 esetben bizonyosodott be az erőszak ténye, ami az esetek töredékét jelenti.

Az esetek nyolcvan százaléka nem is derül ki soha - Fotó: Archív

„Az igazságszolgáltatásnak döntő fontosságú a szerepe a nők elleni erőszak leküzdése, és megszüntetése szempontjából” – olvasható az Amnesty International közleményében.

„Amennyiben egy nőt bántalmazó személy nem kap büntetést, az azt az üzenetet közvetíti, hogy az ilyen jellegű visszaélések elfogadhatóak.

A szervezet beszámolója szerint a legtöbb nemi erőszakot Chihuahua, Nuevo León, Oaxaca és Mexikó államokban követték el.

A mexikói törvényhozók márciusban elutasították azt a törvényjavaslatot, hogy riasztást adjanak ki Mexikó államban a nemi alapon elkövetett erőszakos cselekmények növekedése miatt. A javaslat azután érkezett, hogy főügyész kiadott egy jelentés, amely alapján az állapítható meg, hogy az elmúlt két évben növekedett a városban meggyilkolt nők száma.

Feminista szervezetek többször is kritizálták Enrique Peña Nieto elnököt, amiért nem foglalkozik megfelelően az országot sújtó nemi alapú erőszakkal. Mexikóban, akárcsak a régió többi országában, a nők ellen kimondottan a nemük miatt elkövetett gyilkosságok áldozatai gyakran észrevehetetlenek a kábítószerháborúkhoz kötődő erőszak, és a széleskörű korrupció kontextusában.

Mexikóban a nemi alapú gyilkosságok legtöbb áldozata Mexikó államból kerül ki, amelynek korábban Peña Nieto volt a kormányzója.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo