• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Szabadon engedték a Bachelet elnök apját halálra kínzó egykori chilei katonatisztet
Szabadon engedték a Bachelet elnök apját halálra kínzó egykori chilei katonatisztet
2017. április 20. csütörtök, 20:03

Egészségügyi okokra hivatkozva mindössze három évvel az elítélése után szabadon engedték a chilei légierő egykori tisztjét, aki több mint negyven évvel ezelőtt halálra kínozta Alberto Bacheletet, Michelle Bachelet apját.

Alberto Bachelet tábornok 1974-ben börtönben halt meg, miután Augusto Pinochet tábornok diktatúrája árulónak nyilvánította. Igazságügyi orvosszakértői vizsgálatok azt állapították meg, hogy az idősebb Bachelet halálát valószínűleg a letartóztatása utáni kínzások kiváltotta szívelégtelenségek okozták. A tábornokot azért vették őrizetbe, mert ellenezte a baloldali Salvador Allende elnököt megdöntő 1973-as katonai puccsot.

Michelle Bachelet és apja, a meggyilkolt Alberto Bachelet - Fotó: Archív

Az Igazságügyi és Emberi Jogi Minisztérium szerint Edgar Cevallos Jones egykori ezredes, Augusto Pinochet tábornok diktatúrájának egyik legismertebb kínvallatója, demenciában szenved, és „súlyos és visszafordíthatatlan” állapotával indokolták a szabadon engedését.

Cevallos egészségét a légierő kórháza, illetve az 1973 és 1990 közötti Pinochet-diktatúra emberiség elleni bűncselekményei elkövetőinek fogva tartásáért felelős Punta Peuco börtön kórháza vizsgálta. A pszichológiai tesztek azt állapították meg, hogy Cevallos „kevert demenciában” szenved, és „a napi tevékenységeit csak mások segítségével képes elvégezni”.

A jogi és orvosi team szerint állapota „nem jelent veszélyt önmagára vagy másokra”, de Cevallos gondviselőinek „háromhavonta jelentést kell tenniük” annak alakulásáról a chilei igazságügyi rendszernek.

„Az elítélt személy a felmerült mentális problémák miatt nem fogja letölteni az ítélet alapján rá kiszabott szabadságvesztéssel járó büntetését, szabadlábra kerül és hamarosan a családja gondjaira lesz bízva” – írta az Igazságügyi Minisztérium egy közleményben.

Cevallost 2014-ben négy év börtönre ítélték a szintén Pinochet-korszakbeli Ramón Cáceres ezredessel együtt, egykori felettese, Alberto Bachelet 1974-es halálában játszott szerepe miatt.

Cáceres és Cevallos 1973 szeptemberében tartóztatta le Bacheletet, amiért az ellenezte a Salvador Allende elnököt megdöntő katonai puccsot, és hű maradt a szocialista elnökhöz. A tisztek hónapokon át tartó fizikai és pszichológiai kínzásoknak vetették alá a tábornokot, például megkötözve és a szemét bekötve tartották és nem adtak neki vizet.

Bachelet 51 éves korában a börtönben halt meg, állítólag szívrohamban, de halálát gyilkosságnak minősítették, mivel az a diktatúra kegyetlen kínzásai miatt következett be.

A következő évben Bachelet családja szintén célponttá vált, mivel feleségét, Angela Jeriát és lányát, Michelle-t, aki ma az ország elnöke, házi őrizetbe helyezték, és később kihallgatták és megkínozták a hírhedt santiagói titkos börtönben, a Villa Grimaldiban. Szabadulásuk után mindketten elhagyták az országot.

A most 86 éves Cevallost januárban tartóztatták le, miután kiengedték a kórházból. Az ellene hozott 2014-es ítélet ellenére az egészsége miatt nem tudott börtönbe vonulni.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo