• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A meggyilkolt venezuelai fiatal apja visszautasítja, hogy az ellenzéki tüntetők felhasználják fia képét
A meggyilkolt venezuelai fiatal apja visszautasítja, hogy az ellenzéki tüntetők felhasználják fia képét
2017. április 12. szerda, 23:14

A csütörtökön a rendőrök által meggyilkolt 19 éves fiatal férfi édesapja visszautasította, hogy az országot az elmúlt tíz napban megrázó erőszakos kormányellenes tüntetéseken a fia képét használják.

Juan Ortízt csütörtökön lőtte agyon egy rendőr egy Miranda államban, annak ellenére, hogy nem is vett részt a tüntetésen. Az esetért felelős rendőrtisztet gyilkosság gyanújával pénteken őrizetbe vették.

Újra gyakori az erőszak a venezuelai utcákon - Fotó: AP

Az ellenzéki vezetők azonnal politikailag motivációra vezették vissza az esetet, és a Maduro-kormányt tették érte felelőssé.

„Tisztelegjünk Jairo és azok előtt, akiket a diktatúra gyilkolt meg azzal, hogy követeljük az igazságot, és harcolunk Venezuela szabadságáért” – üzent csütörtökön a Twitteren a Nemzetgyűlés alelnöke, a Népi Akarat Pártjához tartozó Freddy Guevara.

Hétfőn, az állami televíziónak adott interjújában idősebb Juan Ortíz határozottan elítélte, hogy az ellenzéki vezetők felhasználják a fiát a kormányellenes tüntetésekre való mozgósításhoz.

„Ha valamire mindenáron fel akarják használni a fiam nevét, akkor az legyen a béke. Ne használják további erőszak vagy olyan helyzetek előállítására, amit a fiam sose fogadott volna el” – jelentette ki.

Ortíz azután háborodott fel, miután a fia temetéséről hazatérve telefonhívást kapott a szélsőjobboldal egyik prominens alakjától, Maria Corina Machadótól. Ezek után kihangsúlyozta, hogy a fia sohasem kedvelte a politikát, és még csak nem is támogatta egyik oldalt sem.

„Egyszerűen csak tisztázni szeretném a nevét és a gondolatait, amelyek között sosem szerepelt az erőszak. A fiam teljes mértékig békés volt” – tette hozzá. Az interjúban Ortíz azt is bírálta, ahogyan a rendőrök a békés ellenzéki tüntetőket kezelik.

„Igazságot akarok, és ehhez az érme mindkét oldalát meg kell vizsgálni. Egyrészt vannak erőszakos tüntetések, de ugyanakkor vannak békések is, lásd a carrizali esetet.”

„Ott két kölyök filmezett, és a két rendőrségi és nemzeti gárdista századból kilépett az egyik rendőr, akinek ez nem tetszett, és lelőtte a fiamat” – folytatta.

Az elmúlt másfél hétben folyamatosan a jobboldali ellenzék által szervezett tüntetések Caracasban és más nagy városokban, amelyeket a MUD koalíció hívott össze, hogy elérje, hogy az alkotmányosan előírt 2018-as dátumnál korábban kerüljön sor az elnökválasztásokra.

A tüntetéseken általános jelenség az erőszak, gyújtogatás és a fosztogatás, valamint a kormányzati épületek elleni támadások, amelyek eddig több tízezer dollárnyi kárt okoztak az infrastruktúrában. Eddig négy ember halt meg a zavargásokban, köztük Juan Ortíz.

Az országos és a tagállami ügyészség nyomozást folytat a 20 éves Daniel Queliz meggyilkolása ügyében is, akit hétfőn, eddig tisztázatlan körülmények között öltek meg.

Emellett további két embert öltek meg a Lara állambeli Barquisimetóban egy keddi áramkimaradás során.

A 30 éves Miguel Angel Colmenarez ismeretlenek lőtték agyon motorkerékpárokról és egy kisteherautóról. Ismerősei és a családja szerint azonban a férfi semmilyen tüntetésen nem vett részt.

A Nagy Venezuelai Lakhatási Misszió keretében otthonhoz jutott 13 éves Bryan Principalra ellenzéki tüntetők lőttek rá két alkalommal is egy közeli magántulajdonban lévő lakóparkból. Bár gyorsan beértek vele a kórházba, ott néhány órával később mégis életét vesztette.

Írta: Lucas Koerner

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo