• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Már csak három elnökjelöltje maradt a chilei baloldalnak
Már csak három elnökjelöltje maradt a chilei baloldalnak
2017. április 11. kedd, 19:11

Azzal, hogy hétfőn kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a gazdaságilag haladó, társadalmilag konzervatív chilei elnök, Carolina Goic részt vehet-e a választások első fordulójában, egyre valószínűbb, hogy egy megosztott baloldal vág neki a dél-amerikai országban novemberben tartandó választásoknak.

Hétfőn a mérsékelt baloldali jelölt, Ricardo Lagos, aki a felmérések szerint alacsony támogatottságnak örvendett, kiesett a versenyből, miután a befolyásos chilei Szocialista Párt a független Alejandro Guilier mellé állt.

Jelenleg Alejandro Guillier áll az élen a baloldali elnökjelöltek közül - Fotó: radio.uchile.cl

A balközéphez sorolható és mérhető támogatottsággal rendelkező versenyben maradt jelöltek Guillier, Goic és a baloldali Széles Front koalícióhoz tartozó Beatriz Sánchez.

Az elmúlt 27 évben a chilei baloldal egy széles koalíciót tartott fent, és számos nézetet felvonultató előválasztásokat tartott.

Most azonban ennek az Új Többség névre hallgató szövetségnek az emlegetése a különböző tagok szétaprózódását idézte elő, amelyek egyre kritikusabbak egymással.

Az Adimark chilei közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint a baloldal három fennmaradó jelöltje közül a szavazatok 23 százalékával Guillier messze a legnépszerűbb, míg Goic és Sánchez egyaránt két-két százalékon áll.

Az egységesebb chilei jobboldal éllovasa a konzervatív egykori elnök, Sebastián Piñera, aki 27 százalékkal vezet a riválisai előtt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo