• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Jelenleg a baloldali López Obrador a legnépszerűbb elnökjelölt Mexikóban
Jelenleg a baloldali López Obrador a legnépszerűbb elnökjelölt Mexikóban
2017. április 08. szombat, 20:20

Andrés Manuel López Obrador baloldali elnökjelölt örvend a legnagyobb népszerűségnek Mexikóban, ahol jövőre, 2018 júliusában tartanak választásokat, derült ki a helyi sajtó által csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásokból.

A neve kezdőbetűi alapján csak AMLO-ként emlegetett politikus korábban Mexikóváros polgármestere volt, és most harmadik alkalommal készül indulni az elnökségért.

Obrador harmadszori próbálkozásra elnök lehet? - Fotó: Reuters

„López Obrador, a Nemzeti Újjáépítési Mozgalom (Morena) vezetője 33 százalékos támogatottságot élvez, az egykori first lady, Margarita Zavala pedig 27 százalékosat” – jelent meg a mexikói El Universal újság cikkében.

López Obrador támogatottsága a legutóbbi felmérés óta hat százalékot emelkedett, míg Zavala, a 2006 és 2012 között hivatalban lévő korábbi elnök, Felipe Calderón felesége két százalékkal lett népszerűbb azóta, hogy az újság 2016 novemberében lehozta a legutóbbi felmérését.

Tizenhárom százalékkal a harmadik helyen az Intézményesült Forradalmi Párt (PRI) – Enrique Peña Nieto – belügyi államtitkára, Ángel Osorio Chong áll, akinek a népszerűsége három százalékkal csökkent a legutóbbi közvélemény-kutatás óta. Osorio Nuevo León kormányzójával, Jaime Rodríguezzel egy szinten áll. A sor végén a Demokratikus Forradalom Pártjájoz (PRD) tartozó Miguel Mancera áll hat százalékkal.

López Obrador hangos bírálója Donald Trump amerikai elnök bevándorlás-ellenes politikájának és javaslatainak, és azt ígérte, hogy fel fogja hívni a figyelmet Mexikóban és az Egyesült Államokban a bevándorlók jogainak állapotára.

A baloldali Morena párttal folytatott kampánya az egyenlőtlenség és a korrupció csökkentésére összpontosít majd, és arra is ígéretet tett, hogy többek között növelni fogja a minimálbért és a nyugdíjakat, munkahelyet és iskoláztatást biztosít több mint 2,5 millió fiatalnak, és kezelni fogja az erőszak problémáját.

López Obrador 2006-ban a PRD színeiben indult az elnökségért Felipe Calderón ellen, 2012-ben pedig a jelenlegi elnök, Enrique Peña Nieto ellen, akik közül az előbbi a Nemzeti Akciópárt (PAN), az utóbbi pedig az Intézményesült Forradalmi Párt (PRI) színeiben lett elnök, López Obrador pedig mindkettejükkel szemben alulmaradt.

A 2012-es választások után López Obrador kilépett a PRD-ből, és megalapította saját pártját, a Morenát.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo