• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A Venezuelai Kommunista Párt szakíthat az Egyesült Szocialista Párttal
A Venezuelai Kommunista Párt szakíthat az Egyesült Szocialista Párttal
2017. április 08. szombat, 18:00

A héten baloldali pártok egy csoportja tanácskozást tartott, hogy megvitassák egy új politikai program létrehozásának, valamint a PSUV-val szembeni megmérettetés lehetőségét.

A csoportnak tagja Venezuelai Kommunista Párt (PCV), a Haza Mindenkié (PPT), valamint a REDES. Mindhárom párt tagja a kormányzó szocialista párt által vezetett Nagy Hazafias Pólus koalíciónak. Korábban ezek a pártok a PSUV hagyományos szövetségeseinek számítottak. Ugyanakkor ez hamarosan megváltozhat. Hétfőn tartott sajtótájékoztatóján a három párt megerősítette, hogy a következő választásokon a GPP-től külön listán indulnának, de erről még nem született meg a végső döntés.

A PCV mérlegeli a PSUV-től való külön indulás lehetőségét - Fotó: La Tribuna Popular

„Jelenleg a közös harc lehetőségéről folytatunk diskurzust” – fogalmazott a PPT elnöke, William Rodríguez.

A kommunisták nyíltan kritizálták a GPP-t, főtitkáruk, Óscar Figuera élesen bírálta az elmúlt hónapokban végzett tevékenységét.

Amikor egy újságíró azt kérdezte a három párt vezetőjétől, hogy a koalíció elhagyására készülnek-e, Figuera így válaszolt: „Nem hagyhatunk el olyasvalamit, ami nem is létezik.” A megjegyzés arra vonatkozott, hogy a GPP pártjai hosszú ideje nem tartottak közös tanácskozást. A PCV hagyományosan a PSUV egyik legközelebbi szövetségese, de a két párt között kapcsolat az elmúlt években egyre feszültebbé vált.

Viszonyuk csak tovább romlott amióta a kormány bejelentette a politikai pártok törvényes működéséhez szükséges új feltételeket szab, többek között azt, hogy tegyék közzé a párttagjaikról származó információkat. Bírálói szerint az intézkedés célja a kisebb pártok ellehetetlenítése. A PCV kijelentette, hogy nem hajlandó teljesíteni az új feltéteket, és az ügyet a Legfelsőbb Bíróság elé viszi.

Írta: Ryan Mallett-Outtrim

Megjelent a venezuelanalysis.com oldalon.

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo