• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Tudósítója meggyilkolása után megszűnik egy mexikói újság
Tudósítója meggyilkolása után megszűnik egy mexikói újság
2017. április 04. kedd, 17:06

Egy mexikói helyi újság bejelentette, hogy az újságíróit ért támadások és a felelősök megbüntetésének hiánya miatt nem jelenik meg többé. A Norte de Ciudad Juárez egy szerkesztőségi cikkben közölte, hogy a vasárnapi száma lesz az utolsó, de online továbbra is működni fog.

A Chihuahua városában dolgozó riporterét, Miroslava Breach-t a múlt hónapban lőtték agyon. Az újságírónő egyike volt annak a három újságírónak, akiket márciusban gyilkoltak meg Mexikóban.

Mexikóban sok újságíró az életével fizet a munkájáért - Fotó: Reuters

Breach gyakorta írt a Norte de Ciudad Juáreznek és az országos La Jornada napilapnak a szervezett bűnözés és politikusok Chihuahua állambeli kapcsolatáról.

Az állam fővárosában, Chihuahuában lévő otthona mellett parkoló autójában ülő tudósítóba nyolc golyót lőttek. Az egyik gyermeke is a kocsiban volt, de ő nem sérült meg. A fegyveresek egy papíron üzenetet is hagytak maguk után, amin ez állt: „A nagy szád miatt.”

A Norte de Ciudad Juárez szerkesztője, Óscar Cantu így nyilatkozott: „Nincs meg sem a garancia, sem pedig a biztonság egy kritikus, ellensúlyozott újságírás folytatására.”

„Mindennek az életben van egy kezdete és egy vége, és bizonyos ára, és ha ez az ár az élet, akkor nem vagyok felkészülve arra, hogy még több kollégám megfizesse ezt, és én sem vagyok kész megfizetni.”

1992 óta harmincöt újságírót gyilkoltak meg a munkájuk miatt Mexikóban, és negyedüket előtte meg is kínozták, mondja az Újságírók Védelméért Bizottság (CPJ). Újabb három halt meg veszélyes megbízatás közben.

Ugyanebben az időszakban ötven újságíró halt meg olyan incidensben, amelynek indítéka homályos volt, mondja a CPJ.

A múlt hónapban Chihuahua állam kormányzója azt mondta, hogy kormányának nincsenek eszközei a szervezett bűnözés kezeléséhez. Arról is beszélt, hogy szövetségi forrásokat kért a helyi rendőrségnek a drogkartellek elleni harchoz.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo