• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A venezuelai parlament le akarja váltani a Legfelsőbb Bíróság tagjait
A venezuelai parlament le akarja váltani a Legfelsőbb Bíróság tagjait
2017. április 04. kedd, 08:18

Az ellenzék egyik vezetője vasárnap este bejelentette, hogy az általuk irányított venezuelai Nemzetgyűlés megpróbálja leváltani a Legfelsőbb Bíróság tagjait, miután az egy vitatott és azóta visszavont ítéletében a bírókra ruházta volna át a parlamenti képviselők feladatait.

A bírók elmozdítása leginkább szimbolikus lépés lesz, miután a dél-amerikai ország legmagasabb jogi fóruma korábban megállapította, hogy a Nemzetgyűlés alkotmánysértően működik, mivel nem zárta ki soraiból a három választási csalással vádolt képviselőt, így minden döntése érvénytelen.

Most a parlament menne neki a Legfelsőbb Bíróságnak - Fotó: EFE

A 2016 januárja óta a jobboldal által irányított Nemzetgyűlés a hét elején tervezi megvitatni a Legfelsőbb Bíróság tagjainak ügyét.

„A bírók elmozdításához szükséges eljárást a Nemzetgyűlés keddi ülésén fogjuk elindítani” – jelentette be vasárnap este Juan Miguel Matheus, ellenzéki képviselő.

A bejelentést azután tették, hogy az ellenzék támogatói a vártnál kisebb létszámban vonultak a nagy városok utcáira szombaton, hogy tiltakozzanak Nicolás Maduro kormánya, valamint a Legfelsőbb Bíróság által aznap visszavont döntés ellen. Miközben az ország nagy részében béke honolt, több tucat ellenzéki tiltakozó blokád alá vette Caracas autópályáit, miután olyan pletykák kaptak lábra, hogy több vezető ellenzéki politikus is elhagyta az országot. 

A vitatott döntést múlt hét szerdán hozta a bíróság egy a szénhidrogénekről szóló organikus törvény alapján létrehozott vegyesvállalat ügyében, amely szerint „amíg a Nemzetgyűlés törvényellenes és törvénysértő magatartása fennáll, az Alkotmánybíróság biztosítja a törvényhozói jogkörök gyakorlását, vagy önmaga, vagy egy általa megbízott testület útján, annak érdekében, hogy a joghatóság fennmaradjon”.

A Legfelsőbb Bíróság az ország Nemzetbiztonsági Tanácsának szombati ülése után, amely a határozat felülvizsgálatát kérte, visszavonta és megsemmisítette a döntését.

Ennek ellenére a határozat – amiről a nemzetközi sajtó és a szocialista kormány bírálói széles körben a parlament feloszlatásaként beszéltek – még mindig mély politikai feszültségeket gerjeszt, miután az ellenzék tagjai továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy azt puccsként mutassák be.

„Annak ellenére, hogy a kormányzat átmenetileg visszavonult az általa végrehajtott puccs után, és eltekintve a Legfelsőbb Bíróság pontosításától, a puccs nem múlt el” – jelentette ki Matheus.

A kormány támogatói azzal vágtak vissza a puccsista vádakra, hogy rámutattak, hogy a parlament könnyen vissza tudná állítani a hatalmi ágak törvényes működését, ha lemondatná a három, választási csalással vádolt képviselőt.

A venezuelai Legfelsőbb Bíróság 2016 júniusában állapította meg, hogy a Nemzetgyűlés a három, Amazonas államban a gyanú szerint választási csalással megválasztott képviselő felesketésével törvénysértő módon működik.

Ahelyett, hogy ennek megfelelően eltávolították volna ezeket a törvényhozókat, és ezzel orvosolják a helyzetet – amely ahhoz vezetett, hogy a Legfelsőbb Bíróság hónapok óta megsemmisíti a Nemzetgyűlés döntéseit emiatt – az ellenzék azzal foglalkozik, hogy eltávolítsa Madurót a hatalomból.

Miközben az ellenzék szimbolikusan a Legfelsőbb Bíróságot vette célba, addig az Amerikai Államok Szervezetében (OAS) napirenden van Maduro kormányának elítélése. A nyíltan az ellenzékkel szimpatizáló Luis Almagro főtitkár az eredeti tervek szerint hétfőn ült volna le, hogy a Demokratikus Charta aktiválásáról tárgyaljon. Ugyanakkor a rendkívüli ülést az utolsó pillanatban, az OAS Állandó Tanácsának soros elnökségét most átvevő

Almagrót és az OAS-t többször is kritizálták azon képmutatása miatt, hogy túlzottan sokat foglalkozik a venezuelai helyzettel, miközben szemet huny a térség más államaiban történő politikai és emberijog-sértések felett, különösen a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos erőszaktól sújtott Mexikó, és Dilma Rousseff kormánya elleni puccsot végrehajtó Brazília esetében.

Az ellenzék és OAS-beli szövetségesei azután fogalmaztak meg legújabban kritikát, hogy Maduro szombaton találkozott Luisa Ortega főügyésszel, aki korábban azt mondta, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése „megtöri az alkotmányos rendet”.

Az elmúlt hónapokban Maduro többször is párbeszédet javasolt az országban uralkodó politikai feszültség enyhítésére.

A teleSUR English híre alapján a venezuelanalysis.com készítette.

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo