• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A FARC lázadói felajánlották, hogy segítenek újjáépíteni egy várost a kolumbiai földcsuszamlás után
A FARC lázadói felajánlották, hogy segítenek újjáépíteni egy várost a kolumbiai földcsuszamlás után
2017. április 03. hétfő, 16:02

A kolumbiai FARC lázadó szervezet felajánlotta, hogy segít újjáépíteni azt a várost, amelyet romba döntött a legkevesebb 254 ember halálát okozó földcsuszamlás. A gerillák az ország délnyugati részén lévő Mocoa újjáépítési munkálataiban való részvételét azonban a kormánynak kell jóváhagynia.

Közben tovább keresik a még mindig eltűntként nyilvántartott lakosokat.Több mint ezer katona és rendőr vesz részt a kutatásban. A segélyszállítmányok többségét helikopterrel juttatják célba, mivel az utak megrongálódtak vagy elzáródtak.

A gerillák készek lennének segíteni az újjáépítésben - Fotó: Reuters

Úton a segítség

Juan Manuel Santos elnök szükségállapotot hirdetett, hogy felgyorsítsa a segítségnyújtást. Elmondta, hogy építeni fognak egy új kórházat, és a csatornázással foglalkozó szakemberek utaznak a szerencsétlenség helyszínére Putumayo államba, hogy megelőzzék járványok kitörését.

Víztisztító-állomásokat is felállítanak, tette hozzá, mivel a beszámolók szerint emberek palackozott víz után kutatva dúltak fel boltokat.

Santos, aki vasárnap visszatért a helyszínre, arról is beszélt, hogy tíz napon belül kész lesz az az átmeneti terv, amellyel az áramkimaradást igyekeznek orvosolni.

A FARC felajánlása éppen a kolumbiai békemegállapodás végrehajtása közben érkezett. Több ezer lázadó gyűlt össze úgynevezett „átmeneti zónákban” vidéken, ahol várhatóan leteszik a fegyvert.

Mintegy négyszáz lázadó él egy táborban La Carmelita közelében, de a kormány engedélyére van szükségük, hogy elhagyhassák azt.

„A lázadókkal való beszélgetésekből kiderült, hogy oda, Mocoába akarnak menni, hogy ott dolgozzanak és segítsenek az újjáépítésben” – idézte az El Colombiano újság a FARC vezetőjét, Iván Márquezt. „Nagy lesújtott minket ez a tragédia. Szolidaritásunkat és részvétünket fejezzük ki Mocoa és Putumayo lakosainak.”

A mocoai földcsuszamlás szombaton a kora reggeli órákban történt, amikor sokan még otthon aludtak.

A brazil Chapecoense futballcsapat, amelyik novemberben tizenkilenc játékosát veszítette el egy repülőgép-szerencsétlenségben a Twitteren üzent a mocoaiaknak: „Mi tudjuk, hogy a szolidaritás erőt adhat a nehéz pillanatok legyőzéséhez. Kolumbia, a szívünk veletek van.” A csapat a zöld logóját is a kolumbiai zászló színeire festette át.

A földcsuszamlások gyakoriak a hegyvidékes Kolumbiában, ahol a házakat gyakran az ingatag hegyoldalakra építik.

Szerte az országban több mint 182 városban van érvényben magas fokú riasztás az esetleges földcsuszamlások miatt, számolt be róla a kolumbiai meteorológiai szolgálat. Az előrejelzések további esőzésekre figyelmeztetnek az elkövetkezendő napokban.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo