• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A brazil MST hétezer embert tanított meg írni és olvasni a kubai programmal
A brazil MST hétezer embert tanított meg írni és olvasni a kubai programmal
2017. március 29. szerda, 23:45

A brazil Földnélküli Munkások Mozgalma (MST) legkevesebb hétezer embert tanított meg írni és olvasni az északkeleti Maranhâo államban a „Yo Sí Puedo” (Igen, képes vagyok rá) elnevezésű írás-olvasás programmal.

Az humán fejlesztési projektekben hivatkozási ponttá váló MST az állami hatóságokkal együtt dolgozta ki a programot. Hivatalos becslések szerint Maranhâo állam lakosságának körülbelül 16 százaléka – mintegy egymillió ember – írástudatlan.

A kubai programot a világ harminc országában alkalmazzák - Fotó: DVIDSHUB/Wikimedia Commons

Az MST vezetője, Simone Pereira azt mondta, hogy ez a projekt „egy lépéssel közelebb visz a munkásosztály és a campesinók emancipációjához”, és hozzátette, hogy a diákok egyúttal olyan dolgokról is eszmét cseréltek, mint az élelmiszerek, a nemi alapú erőszak és az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés kérdése.

Körülbelül harminc országban több mint tízmillió ember tanult meg eddig írni és olvasni a kubai programmal. A „Yo Sí Puedót” jelenleg mintegy harminc országban használják, például Venezuelában, Nigériában, Spanyolországban és Ausztráliában. Számos országnak, ahol alkalmazták, drámaian sikerült csökkentenie az írástudatlanság mértékét.

A program audiovizuális eszközök és innovatív technikák használatával gyorsítja fel az írás és olvasás elsajátítását. Természetesen a programot mindig adaptálják azokra a viszonyokra, ahol alkalmazásra kerül, és a helyi szókincset is beleépítik.

A program egyik legnagyobb külföldi támogatója, Venezuela nagy eredményeket ért el a segítségével. A néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez kormánya vezette be 2003-ban, és 2005-re az UNESCO írástudatlanságtól mentes területté nyilvánította az országot.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális szervezete szerint körülbelül 99,8 százalékkal Kubában az egyik legmagasabb az írástudók aránya Latin-Amerikában.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo