• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kuba szolidaritási orvosi brigádot küld az áradásoktól sújtott Peruba
Kuba szolidaritási orvosi brigádot küld az áradásoktól sújtott Peruba
2017. március 28. kedd, 23:36

Kuba szolidaritási orvosi brigádot küld a legkevesebb 94 ember életét követelő és 700 ezer ember otthonát elpusztító árvizek sújtotta Peruba, hogy tagjai a sürgősségi ellátásban segédkezzenek.

Kuba limai nagykövetsége felajánlotta a perui külügyminisztériumnak a kimondottan katasztrófahelyzetekre és járványokra specializálódott Henry Reeve Orvosi Brigád szolgálatait. A csoportban tizenegy orvos, tíz egészségügyi szakember, egy ügyintéző és egy vezető orvos kap majd helyet. Egy hónapig maradnak Peruban, ahova több ezer ember ellátására elegendő gyógyszerrel és felszereléssel érkeznek.

Rengeteg életét döntötték romba az áradások Peruban - Fotó: Reuters

Kuba már máskor is szolidáris volt Peru iránt, leginkább az 1970-es és a 2007-es földrengések utáni segítségnyújtással.

Raúl Castro kubai elnök a múlt héten küldött egy üzenetet perui kollégájának, Pedro Pablo Kuczynskinek, amelyben részvétét fejezi ki térségi szomszédjának. Peru már tavaly december óta küzd a súlyos időjárási körülményekkel.

Legutóbb négy ember halt meg, amikor kedden kiáradt a Piura folyó Észak-Peruban. Ötszáz embert evakuáltak a térségből. Ez a csapás a legszegényebbeket érintette a legjobban, mivel ők az Andokból a Csendes-óceánba futó folyó mentén lévő olcsóbb földekre építkeztek.

„Odalett a kanapém, az ágyam, a szekrényem, a gyermekeim iratai… nem maradt semmi” – mondta az egyik érintett helyi lakos, Simeona Mosquera. „Mindenem, amiért olyan sokat dolgoztam, egy szempillantás alatt odalett” – nyilatkozta Carlos Rojas, egy másik helyi lakos. „Nincs más választásom, mint újrakezdeni.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo