• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális ENSZ: Venezuelának továbbra is magas az Emberi Fejlettségi Indexe
ENSZ: Venezuelának továbbra is magas az Emberi Fejlettségi Indexe
2017. március 28. kedd, 23:07

Az olaj világpiaci árának visszaesése nyomán kialakult gazdasági válság ellenére az ENSZ szerint Venezuela továbbra is magas Emberi Fejlettségi Indexszel (HDI) rendelkezik, amely ráadásul magasabb, mint számos regionális szomszédjáé.

Az ENSZ Fejlesztési Programja a múlt héten adta ki a 2016-os Emberi Fejlettségi Index jelentését, amely Venezuelát a 71. helyre sorolta a vizsgált 188 ország közül.

A nehézségek ellenére az ENSZ adatai szerint Venezuela még mindig relatíve jó helyzetben van - Fotó: Reuters

A nagyrészt a jobboldali ellenzéki körök által birtokolt vállalatok törvénytelen felhalmozása miatt kialakult élelmiszer- és gyógyszerhiány ellenére Venezuela jobb pozícióban van, mint például Brazília, Peru vagy Kolumbia.

A jelentésben az egyes országok nulla és egy közötti értékeket kapnak. Minél közelebb van az egyhez az adott ország értéke, annál fejlettebbnek számít az adott ország.

Venezuela 0,767-es értéket kapott – ami magasabb, mint Brazília 0,754-es, Peru 0,740-es vagy Kolumbia 0,727-es értéke[i] –, ami nem sokkal marad el a 2013-as 0,771-es eredményétől, de messze meghaladja a 2000-es 0,677-es eredményét, amit nem sokkal Hugo Chávez hatalomra kerülése és a bolivári folyamat kezdete után mértek.

Dél-Amerikában csak Chile, Argentína és Uruguay rendelkezik magasabb mutatóval.

Az ENSZ jelentése összességében megállapította, hogy bár jelentés fejlődés történt az Emberi Fejlettségi Index tekintetében az elmúlt huszonöt évben, a mélyszegénység és a kirekesztettség továbbra is súlyos probléma Latin-Amerikában, aminek főként a jövedelmek egyenlőtlen elosztása az oka.

A jelentés kitér a nők szerepére is, akik általában továbbra is szegényebbek, főként az ellenszolgáltatás nélküli munkák miatt, amelyek aláássák a szakmai és személyes fejlődésüket. Azt is megállapította, hogy az őslakosokkal szembeni egyenlőtlenség tovább nő, mivel nekik átlagosan kevesebb ideig van lehetőségük tanulni.

A jelentés kiemelte azt is, hogy az emberi fejlettségben tapasztalható deficit csökkentésére világméretű lépésekre van szükség. Konkrétan az inkluzív növekedést szorgalmazza, különös tekintettel a nőkre, illetve a források az emberi fejlődést szem előtt tartó felhasználását javasolja.

„Az emberi fejlődést előtérbe helyező beruházások olcsó, de magas színvonalú szolgáltatásokat és infrastruktúrát tudnak biztosítani a peremre szorult csoportoknak” – áll a jelentésben.

A cikkben szereplő adatokat itt lehet ellenőrizni.

Forrás: teleSUR English

Fordította: Latin-Amerika Társaság


[i] Magyarország 0,836-tal a 43. helyen áll – a szerk.

 

logo