• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Több tízezren tüntettek a Pinochet-korszak nyugdíj-rendszere ellen
Több tízezren tüntettek a Pinochet-korszak nyugdíj-rendszere ellen
2017. március 27. hétfő, 20:35

Több tízezer ember vonult utcára Chilében, hogy az ország vitatott nyugdíj-rendszere ellen tüntessenek. A demonstrálók felszólították Michelle Bachelet kormányát, hogy szüntesse meg ezt a rendszert, amelyet magánnyugdíj-pénztárak kezelnek.

Bírálói szerint a rendszer a gazdagoknak kedvez, a szegényebb chileieknek viszont a minimálbérnél alacsonyabb nyugdíjat biztosít. A rendszert 1981-ben, Augusto Pinochet tábornok idején vezették be.

A tüntetők szerint a magánnyugdíj-kezelők a maguk és a gazdagok hasznát nézik - Fotó: Reuters

A tüntetések szervezői szerint összesen több mint kétmillió ember csatlakozott a felvonulásokhoz a nagyobb chilei városokban, és csak Santiagóban 800 ezren voltak. A chilei rendőrség szerint viszont ötvenezerre teszi a fővárosban tüntetők számát.

Az AFP-kből (nyugdíjalap-kezelők) álló chilei magánnyugdíj-rendszert egykoron széles körben dicsérték a piacpárti politikusok és közgazdászok szerte a világon. Kritikusai szerint azonban az a nyugdíjalap-kezelőknek kedvez, de a szegényebb chileiek csak kevesebb mint négyszáz dollárt látnak belőle havonta.

Első kormánya idején Bachelet megreformálta az AFP-t, és csökkentette a magánnyugdíj-kezelő cégek által felszámítható jutalékot.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo