• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kisajátították a Pinochet özvegye által vezetett alapítvány 34 ingatlanát Chilében
Kisajátították a Pinochet özvegye által vezetett alapítvány 34 ingatlanát Chilében
2017. március 26. vasárnap, 23:35

Egy bírói döntés nyomán elrendelték a CEMA Chile Alapítvány harmincnégy ingatlanának kisajátítását, amit korábban a néhai chilei diktátor, Augusto Pinochet özvegye vezetett.

A 94 éves Lucía Hiriart azzal vádolják, hogy az alapítvány vagyonát használta fel az 1990-es években Pinochet kiadatása ellen Nagy-Britanniában folytatott jogi csatározások finanszírozásához. A gyanú szerint elsikkasztotta a korábban az államtól kapott ingatlanok eladásából származó bevételeket a CEMA Chilétől, amit néhány hónappal ezelőttig ő elnökölt.

Hiriart a férje jogi védelmére sikkaszthatott el pénzeket a közhasznú alapítványtól - Fotó: Archív

Guillermo de La Barra bíró, aki tavaly Kelet-Santiagóban található luxusotthonában látogatta meg Pinochet asszonyt, most vádat emelt ellene, miután a nyomozás azt állapította meg, hogy a nonprofit módon működő szervezet több tucat ingatlanját váltotta profitra.

„Több milliárd pesót loptak el az államtól és az állampolgároktól” – állította közleményében Nivia Palma, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter.

„Ezeket az ingatlanok nem használhatták volna más célokra” – tette hozzá. Lucía Hiriart tavalyig volt a Pinochet-diktatúra által létrehozott CEMA Chile Alapítvány elnöke.

Pinochet 1973 és 1990 között irányította az országot. 1998-ban tartóztatták le Nagy-Britanniában, amikor brit bírók elrendelték a Spanyolországnak történő kiadatását, ahol a bírók az emberi jogok megsértéséért akarták bíróság elé állítani. Végül a brit kormány egészségügyi okokra hivatkozva szabadon engedte.

2006-ban hunyt el, anélkül, hogy valaha is bíróság elé kellett volna állnia rezsimje által elkövetett bűncselekmények miatt.

Forrás: Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo