• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális A venezuelai ellenzéki pártok bejelentették a 2018-as elnökválasztások előválasztásán induló jelöltjeiket
A venezuelai ellenzéki pártok bejelentették a 2018-as elnökválasztások előválasztásán induló jelöltjeiket
2017. március 25. szombat, 17:00

A 44 éves Henry Capriles Radonski az Első az Igazságosság Párt, a 73 éves Henry Ramos Allup a Demokratikus Akció, valamint a Népi Akarat Pártjának jelenleg börtönben ülő alapítója, a 45 éves Leopoldo López lett pártjuk jelöltje, aki megméreti magát a venezuelai ellenzék idén tartandó előválasztásán, ami dönteni fog arról, hogy melyikük legyen a MUD hivatalos elnökjelöltje.

„Úgy gondoltuk, hogy olyasvalakit kell jelölnünk, aki rendelkezik politikai és államvezetői tapasztalattal, valakit, aki elég erélyes, hogy Venezuela elnöke legyen. Ezért jelöltük Henryt, mivel a következő kormány nagyon nehéz helyzetben lesz” – jelentette be a Globovision csatornán Negal Morales, a Demokratikus Akció Miranda állambeli alelnöke.

López, Ramos Allup és Capriles (balról jobbra) közül választ elnökjelöltet a venezuelai ellenzék - Fotó: Noticias24

Az Első az Igazságosság is egy jól ismert arcot választott ki a tagjai közül, hogy harcba szálljon az államfői pozícióért. Miranda jelenlegi kormányzója, Henrique Capriles Radonski korábban 2012-ben és 2013-ban már a MUD elnökjelöltje volt, de alulmaradt előbb Hugo Chávezzel, majd annak utódjával, Venezuela jelenlegi elnökével, Nicolás Maduróval szemben.

Eközben viszont az továbbra se világos, hogy Leopoldo López részt tud-e venni az elnökségért folytatott ellenzéki előválasztáson. Az ellentmondásos politikust tizenhárom évre és kilenc hónapra ítélték a 2014-es kormányellenes tüntetések miatt, amelyek negyvenhárom ember életét követelték.

Ugyanakkor a szélsőjobboldali Népi Akarat Pártjának szóvivője szerint továbbra sincs „semmilyen akadálya”, hogy López elinduljon az elnökválasztáson.

„Eltökéltek vagyunk abban, hogy nyomást gyakoroljunk, és ez azt fogja jelenteni, hogy a választásokat megtartjuk, és ezzel a nyomással elérjük a szabadon bocsátását” – mondta a Népi Akarat parlamenti képviselője, Freddy Guevara.

Az ellenzéki koalíció azt is megerősítette, hogy megvitatják annak a lehetőségét, hogy az Országos Választási Tanács (CNE) által 2016 végéről az idei évre halasztott regionális és önkormányzati választások előtt is előválasztásokat tartsanak.

Az országos választásokat 2018-ban rendezik meg, de a pontos dátumot a választási hatóság még nem jelentette be.

Írta: Rachel Boothroyd Rojas

Megjelent a venezuelanalysis.com weboldalon.

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo