• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális José Mujica és Felipe González fogja felügyelni a kolumbiai békemegállapodás végrehajtását
José Mujica és Felipe González fogja felügyelni a kolumbiai békemegállapodás végrehajtását
2017. március 24. péntek, 10:38

A kolumbiai kormány és Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők közti békemegállapodás nemzetközi megfigyelő testülete kedden megerősítette, hogy José „Pepe” Mujica és Felipe González korábbi uruguayi és spanyol elnökök is részt vesznek a békemegállapodás betartásának felügyelésében.

A két egykor elnök rendszeresen jelentéseket tesz majd közzé a november 24-én, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és Timoleón Jiménez FARC-vezető által aláírt békeszerződés végrehajtásáról. Közös közleményükben azt írták, hogy hivatalos kinevezésükre március 30-án kerül sor.

A két egykori államfő rendszeresen jelentéseket tesz majd - Fotó: @ComisionadoPaz

A közel négy hónapja elért megállapodásnak megfelelően körülbelül hétezer gerilla jelenleg tizennégy kolumbiai megye tizenkilenc átmeneti táborában gyűlt össze, ahol a fegyvereik átadására és a társadalomba való visszailleszkedésre készülnek.

A múlt héten a kolumbiai szenátus jóváhagyta az átmeneti igazságszolgáltatási rendszer felállítását, amely tárgyalni fogja a gerillákkal folytatott ötvenéves polgárháború során elkövetett emberijog-sértéseket.

A tavaly októberi népszavazáson való elutasítás után novemberben felülvizsgált és átdolgozott békemegállapodás tízéves határidőt szab a különleges törvényszéknek, és két évig lehet nyomozásokat kezdeményezni.

A kormány és a FARC közötti történelmi békemegállapodás véget vethet a fegyveres konfliktusnak, ha a kolumbiai kormány eleget tesz a kötelezettségvállalásainak, és megállítja a paramilitáris és jogtalan erőszakot.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo