• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Harminchárom személyt ítéltek a Pinochet-korszakban eltüntetett emberek miatt
Harminchárom személyt ítéltek a Pinochet-korszakban eltüntetett emberek miatt
2017. március 23. csütörtök, 20:44

A chilei legfelsőbb bíróság harminchárom egykori hírszerző ügynököt ítélt el öt politikai aktivista 1987-es eltüntetése miatt. A bíróság kiderítette, hogy az öt aktivistát elrabolták és megölték, holttesteiket pedig a tengerbe dobták.

A nyomozás szerint ez bosszú volt amiatt, hogy baloldali gerillák elrabolták a hadsereg egyik ezredesét. Valószínűleg ezek az aktivisták voltak az utolsók, akiket Augusto Pinochet tábornok 1973 és 1990 közötti uralma alatt elraboltak.

Pinochet Chiléjében több ezer embert tüntettek el vagy gyilkoltak meg - Fotó: Getty Images

Az elítéltek egykoron a CNI hírszerző szolgálat, a hadsereg hírszerző zászlóaljának és a légierő kommandójának tagjai voltak.

Köztük van a CNI egykori vezetője, Hugo Salas Wenzel tábornok és a CNI korábbi műveleti főnöke, Álvaro Corbalán Castilla őrnagy is. Ők ketten, bár már jelenleg is börtönben ülnek emberijog-sértések miatt, egyenként tizenöt évet kaptak.

Helikopterből kidobva

A többi vádlott öt és tíz év közötti börtönbüntetést kapott, illetve egyiküket az állapotára való tekintettel elengedték.

Az öt eltűnt aktivista a Kommunista Párt és fegyveres szárnya, a Pinochet tábornok uralma ellen gerillamódszerekkel harcoló Manuel Rodríguez Hazafias Front tagjai voltak. 1987 szeptemberében tartóztatta le őket a titkosrendőrség megtorlásul azért, amiért a Manuel Rodríguez Hazafias Front elrabolta Carlos Carreño ezredest.

Carreño ezredest 1987. szeptember 1-én ejtették túszul, és három hónappal később engedték szabadon, miután a családja beleegyezett, hogy 50 ezer dollár értékben élelmiszert és ruhát ad a chilei szegényeknek.

Az öt aktivista holttestét soha nem találták meg, de Marío Carroza bíró nyomozása kiderítette, hogy egy helikopterből a tengerbe dobták őket Valparaíso partjaitól nem messze. Az nem tudni, hogy életben voltak-e még, és csak el voltak kábítva, vagy már a fogva tartásuk alatt megölték őket.

A hivatalos adatok szerint több mint háromezer-kétszáz embert öltek meg vagy tüntettek el Pinochet tábornok rezsimje idején. Pinochet tábornok egy katonai puccsal került hatalomra 1973-ban, amikor megdöntötte Salvador Allende elnök szocialista kormányát.

Chilén kívül kegyetlen diktátorként emlékeznek rá, akinek katonai rezsimje több ezer ellenzékit kínzott és gyilkolt meg, és sokakat emigrációba kényszerített. Chilében azonban még mindig van egy kisszámú, de hangos jobboldali támogatója, akik hősként tekintenek rá, amiért „megmentette az országot attól, hogy egy második Kuba legyen”.

Pinochet 1990-ben távozott a hatalomból, két évvel azután, hogy elvesztette azt a népszavazást, amelyen a chileiek a hivatalban maradásáról döntöttek.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo