• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Egymillió dollárt kapott annak a mexikói tinédzsernek a családja, aki amerikai őrizetben halt meg
Egymillió dollárt kapott annak a mexikói tinédzsernek a családja, aki amerikai őrizetben halt meg
2017. március 22. szerda, 15:29

Cruz Velázquez Acevedo családjának egymillió dolláros kártérítést fizettek, miután a tizenhat éves fiú belehalt abba, hogy folyékony metamfetamint itattak vele az egyesült államokbeli őrizetbe vétele során.

Velázquezt két amerikai határőr tartóztatta fel, amikor 2013-ban megpróbált Mexikóból átjutni az Egyesült Államokba két folyadékkal teli kannával.

Cruz meggondolatlan volt, de nem érdemelt halált - Fotó: Getty Images

Amikor azt mondta nekik, hogy almalé van bennük, a határőrök arra utasították, hogy bizonyítsa ezt azzal, hogy belekortyol. A rendkívül mérgező kábítószer órákon belül végzett a fiúval.

„Kényszerítés és megfélemlítés”

Családja jogellenes halálokozásért beperelte a két határőrt és az Egyesült Államok kormányát, mert szerintük a két tiszt „kényszerítette és megfélemlítette” Velázquezt, hogy megigya a folyadékot, még úgy is, hogy gyanították, hogy tiltott szerről van szó.

„Nem állíthatom, hogy bizonyosan tudták, hogy ebbe bele fog halni” – mondta a család ügyvédje, Eugene Iredale. „Az viszont nyilvánvaló, hogy kezdettől fogva sejtették, hogy met van a kannákban” – tette hozzá.

Iredale a Washington Postnak azt nyilatkozta, hogy Velázquez helytelen dolgot cselekedett, amikor megpróbálta átcsempészni az anyagot a határon, „de ő csak egy tizenhat éves fiú volt, mindazzal az éretlenséggel és rossz ítélőképességgel, ami bármelyik másik tizenhat éves gyerekre jellemző”.

Az ügyvédek elmondták azt is, hogy Velázquez korábban nem volt büntetve, és a gyanú szerint kis összeget kapott a drogdílerektől, hogy „öszvérként” csempésszen át drogot a határon.

Gyalogosan próbált meg átjutni az Egyesült Államokba az otthona, Tijuana közelében lévő San Ysidro határátkelőnél.

Velázqueznek nem sokkal azután, hogy belekortyolt a folyadékba, görcsei lettek, és állítólag spanyolul azt kiáltozta, hogy „a szívem, a szívem” és hogy „vegyszer”.

Egy amerikai egészségügyi központba szállították, ahol azonban nem sokkal ezután elhunyt.

Iredale elmondta, hogy a kárenyhítési összegben több tárgyalás után állapodtak meg a felek. Velázquez szüleinek egymillió dollárt fizettek ki, mondta.

A két határőr továbbra is a San Diegó-i Vám- és Határőrség alkalmazásában áll.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo