• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Tüntetés miatt csúszik egy rakétafellövés Francia-Guyanában
Tüntetés miatt csúszik egy rakétafellövés Francia-Guyanában
2017. március 22. szerda, 08:40

El kellett halasztani egy francia rakéta fellövését egy francia-guyanai űrközpontban, mivel a munkások jobb munkakörülményeket követelve barikádokat emeltek.

Az Ariane 5 rakéta a tervek szerint kedden egy dél-koreai és egy brazil műholdat állított volna Föld körüli pályára.

Nem először kellett elhalasztani tiltakozások miatt a kilövést - Fotó: EPA

A hordozórakétát azonban nem tudták a kilövőállomásra szállítani, mert a Guyana Űrközpontnál az EDF energiacég dolgozói tüntettek a „siralmas munkakörülmények” miatt. A kilövést így mára halasztották.

A munkások használt autógumikból és fa raklapokból emeltek barikádokat a francia-guyanai létesítménynél.

Az Arianespace műholdkilövő vállalat egy közleményben azt írta, hogy „egy társadalmi mozgalom miatt nem lehetett végrehajtani a kilövő jármű mára [hétfőre] tervezett átszállítását az űrközpont végső összeszerelést végző épületéből a kilövő helyre.”

Azt mondják, hogy a kilövő járművet és a műholdakat is „készenléti állapotba helyezték és azokat maximálisan biztonságos körülmények között tartják”.

A brazil és dél-koreai tulajdonban lévő két műhold feladata az lesz, hogy javítsa az internethozzáférést Brazília távoli vidékein, illetve különféle video- és adatszolgáltatásokat biztosítson Kelet- és Délkelet-Ázsiában.

Nem ez az első alkalom, amikor munkásmegmozdulás miatt halasztottak el kilövést a kouroui űrközpontban.

2011-ben egy másik Ariane 5 rakéta kilövésétől kellett elállni, amikor is a munkások a vasárnapi munkavégzésért követeltek plusz pénzt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo