• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Újabb mexikói újságírót gyilkoltak meg a családja szeme láttára
Újabb mexikói újságírót gyilkoltak meg a családja szeme láttára
2017. március 21. kedd, 22:38

Ricardo Monlui Cabrera mexikói újságírót vasárnap lőtték agyon, amikor egy étteremből lépett ki feleségével és fiával Veracruz államban, amit az újságírók a foglalkozásukra nézve a legveszélyesebb államnak tartanak, számolt be róla egy állami bizottság.

„A családtagok nem sérültek meg” – mondta az AFP-nek Jorge Morales, az Újságírók Védelméért Állami Bizottság végrehajtó titkára. A testületet 2012-ben hozták létre, miután hónapok leforgása alatt kilenc újságírót gyilkoltak meg Veracruzban.

Monlui Cabrera helyi ügyekkel foglalkozott Veracruzban - Fotó: Facebook/Ricardo Monlui Cabrera

Monlui egy helyi üzleti újság, az El Político szerkesztője volt, és a helyi politikáról és a cukornádiparról írt rovatot.

Egy a helyi ügyész hivatalához közel álló forrás szerint Monluit és családját meghívták reggelizni Yanga városának egyik népszerű éttermébe.

Amikor a kocsijukhoz tartottak vissza, feltűnt egy másik autó és legalább két fegyveres tüzet nyitott rájuk, és agyonlőtték Monluit, árulta el a neve elhallgatását kérő forrás.

A legutóbbi meggyilkolt mexikói médiamunkás Cecilio Piñeda volt, akit a hónap elején egy függőágyban fekve lőttek agyon Guerrero államban.

Mexikó Latin-Amerika legveszélyesebb országa az újságírók számára, de különösen azoknak, akik korrupciós ügyekkel vagy a szervezett bűnözéssel foglalkoznak.

Az Újságírók Védelméért Bizottság szerint 2016-ban legkevesebb 48 újságírót öltek meg Mexikóban, 2015-ben pedig 72-tőt. Az ezekkel a bűncselekményekkel járó magas büntetlenség azt jelenti, hogy a gyilkosok felelősségre vonása alig néhány esetben történik meg.

Számos szervezet, köztük az ENSZ, az Újságírók Határok Nélkül és az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság is felemelte szavát az újságírókkal szemben Mexikóban tapasztalható erőszak ellen, és sürgették a kormányt, hogy lépjen fel keményebben az elkövetőkkel szemben.

Az Újságírók Határok Nélkül februárban kijelentette, hogy jelenleg Mexikó a legveszélyesebb ország Latin-Amerikában az újságírók számára. Ezen belül pedig tizenkilenc meggyilkolt újságíróval Veracruz térsége a legkockázatosabb.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo