• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték az utolsó argentin diktátort
Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték az utolsó argentin diktátort
2017. március 19. vasárnap, 21:05

Egy argentin szövetségi bíróság szerdán életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Reynaldo Bignone egykori katonai diktátort kormányellenes tüntetők 1970-es és 1980-as évekbeli elrablásában, megkínzásában és meggyilkolásában játszott szerepéért.

Bignonét hat másik egykori katonai vezetővel együtt „emberiség elleni bűncselekményekért” ítélték el. Bignonét bűnösnek találták még az Argentin Katonai Akadémia sorkatonái ellen elkövetett emberijog-sértésekben is, amelyek 1976-ban és 1977-ben történtek.

Bignonét emberiség elleni bűncselekményekben mondták ki bűnösnek - Fotó: cij.gob.ar

Bignonét „Argentína utolsó diktátorának” szokták hívni, mert 1982-ben és 1983-ban, a piszkos háborút folytató jobboldali katonai diktatúra utolsó éveiben volt az ország elnöke.

A piszkos háború a hidegháborús időszak latin-amerikai erőszakhadjáratának, a Kondor Hadműveletnek argentin megnyilvánulása volt. A több tízezer aktivista halálához vezető hadjárat során az Egyesült Államok együttműködött a jobboldali katonai rezsimekkel a baloldali mozgalmak megsemmisítésében.

Halálosztagok közreműködésével az argentin katonai diktatúra baloldali diákok, újságírók, szakszervezeti vezetők és fegyveres aktivisták ezreit gyilkolta meg kíméletlenül. Bignone vezető szerepet játszott a piszkos háború megszervezésében, és hivatali ideje alatt szocialista aktivisták tömeges eltüntetését felügyelte.

„Ez az amerikai kontinens katonai diktatúrái által szervezetten elkövetett atrocitásokkal kapcsolatos ítélet erőteljes precedenst terem ahhoz, hogy bizonyosak lehessünk abban, hogy ilyen súlyos emberi jogi visszaélések soha többé nem ismétlődhetnek meg a térségben” – nyilatkozta a Human Rights Watch igazgatója a Reutersnek tavaly, amikor Bignonét először mondták ki bűnösnek.

A múlt hónapban Argentína egykori vezérkari főnökét, César Milanit tartóztatták le három ember a piszkos háború idején való elrablásával és megkínzásával kapcsolatos vádak miatt. A nyugalmazott tábornokot, aki 2012 és 2015 között vezette az argentin hadsereget, az északi La Rioja tartományban vették őrizetbe.

Letartóztatása Daniel Herrera szövetségi bíró nyomozásának eredménye volt, amelyet Pedro Olivera és fia, Ramón 1977-es elrablásának és megkínzásának, valamint az akkor 17 éves Verónica Matta 1976-os elrablásának ügyében folytatott.

„Örülünk, mert valahogy úgy véljük, hogy jó úton haladunk a tényleges igazságszolgáltatás felé” – mondta az egyik vádló, Ramón Olivera a Todos Noticias tévécsatornának. „Ez jó dolog, hogy Milanit őrizetbe vették.”

Bignone és Milani hivatali idejük alatt mindketten szoros szövetségben álltak az Egyesült Államokkal.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo