• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Temer a dolgozók jogai ellen indított támadása dühöt váltott ki Brazíliában
Temer a dolgozók jogai ellen indított támadása dühöt váltott ki Brazíliában
2017. március 19. vasárnap, 20:56

Szerdán több tízezren vonultak az utcákra Brazília több városában, hogy tiltakozzanak a puccsal hatalomra került kormány a dolgozók jogaival szembeni támadása ellen.

Michel Temer elnök ugyanis a kormányzati megszorító intézkedések keretében meg akarja emelni a nyugdíjkorhatárt, valamint csökkenteni a munkabiztonságot. Azt mondja, hogy ezek az intézkedések fogják kisegíteni az országot az elmúlt évszázad legrosszabb recessziójából.

A tüntetők egy időre még a pénzügyminisztérium épületét is elfoglalták - Fotó: EFE

A szakszervezetek, valamint a korábbi népszerű elnök, Luiz Inácio Lula da Silva által is támogatott, egyre növekvő tiltakozó mozgalmak ígéretet tettek arra, hogy harcolni fognak a javaslat ellen, amely a várakozások szerint az év második felében fog a kongresszus elé kerülni.

Temer ehhez megszerezte a legnagyobb frakciók támogatását, miközben egyre növekvő korrupciós vádak fenyegetik a kormányzó koalíciót.

Szerdán éjszaka a becslések szerint mintegy ezerötszáz tüntető tört be a pénzügyminisztériumba ország fővárosában, Brazíliavárosban, és órákon át tartották megszállva az épületet.

Az ország legnagyobb városában pedig São Paulóban közlekedési sztrájk bénította meg a forgalmat, miközben több ezer ember tiltakozott a központi útvonalakon.

A busztársaság jelentése szerint a reggeli ingaidőszakban a város buszvonalainak kevesebb mint a fele közlekedett, bár állításuk szerint a nap későbbi részében a buszok többsége újra forgalomba állt.

A hat metróvonalból mindösszesen kettő közlekedett zavartalanul, míg három csak részlegesen járt.

A São Paulóban felvonult tüntetők, köztük rengeteg tanár, a kormányzat által tervezett foglalkoztatási jogok és az állami nyugdíjrendszer megcsonkítása ellen tiltakoztak.

Rio de Janeiróban a tiltakozások után, a tüntetők kisebb csoportja áruházak ablakait törte be, majd a rendőrökkel is összecsaptak az éjszaka folyamán.

A javasolt változtatások pusztító hatással lennének a munkavállalók munkakörülményeire, és arra kényszerítenék az embereket, hogy tovább dolgozzanak azért, hogy nyugdíjuk lehessen, miközben a nyugdíj összege sokak számára csökkenne.

Temer azt állítja, hogy a javaslatai által az ország elkerülheti, hogy hasonlóan radikális változásokat kelljen végrehajtani, mint az történt az Európai Unió javaslatai alapján Portugáliában vagy Görögországban.

Lula, aki bejelentette, hogy indulni kíván a jövő évi választásokon, több ezer támogatója előtt beszélt Sao Paulóban Temer javaslatainak elutasításának szükségességéről.

Forrás: Morning Star

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo