• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Kuba ötszáz egykori FARC-harcosnak és a kolumbiai polgárháború ötszáz áldozatának ajánl fel orvosi ösztöndíjakat
Kuba ötszáz egykori FARC-harcosnak és a kolumbiai polgárháború ötszáz áldozatának ajánl fel orvosi ösztöndíjakat
2017. március 17. péntek, 23:15

Ötszáz egykori FARC-lázadó és a kolumbiai polgárháború ötszáz áldozata kaphat orvostudományi ösztöndíjakat Kubában. Havanna többek között ezzel a gesztussal akar lendületet adni a dél-amerikai ország új, békés korszakának.

Kuba összesen ezer orvosi ösztöndíjat ajánl fel Kolumbiának az elkövetkezendő öt évben, amiből évente százat leszerelt FARC-gerillák vehetnek igénybe, százat pedig olyanok között oszt ki a kolumbiai kormány, akiknek a konfliktus miatt el kellett hagyniuk a lakóhelyüket vagy más módon érintette őket hátrányosan a polgárháború, és orvosnak szeretnének tanulni.

Kuba ezzel a gesztussal kíván hozzájárulni a kolumbiai békéhez - Fotó: AFP/WHO

Az első kétszáz ösztöndíjjal szeptemberben, a 2017-2018-as tanévben kezdhetik meg kubai tanulmányaikat a diákok.

Az ösztöndíj-program egy levélből derült ki, amit Kuba Kolumbiába akkreditált nagykövete, José Luis Ponce Carabello küldött a FARC vezetőjének és főtárgyalójának, Iván Márqueznek.

A keddi keltezésű levélben Ponce Carabello azt írta, hogy Havanna ösztöndíjakkal szeretne hozzájárulni Kolumbia háború utáni fejlődéséhez, és így kívánja támogatni a FARC és a kormány közötti több mint fél évszázados háborúskodást lezáró békemegállapodást.

Márquez megköszönte Raúl Castro kubai elnöknek a támogatást, és a Twitter-fiókján olvasható üzenetben háláját fejezte ki azért, hogy „szeretettel és szolidaritással töltik meg Kolumbiát”.

„Önök segítik a békét és orvosokat ajánlanak fel nekünk” – tette hozzá a FARC vezetője a kubai elnöknek szóló üzenetében. „Kuba hozzájárulása a havannai megállapodás végrehajtásához és Kolumbia háború utáni korszakához nagyon emberséges gesztus.”

A kolumbiai háborúnak véget vető történelmi megállapodást megelőző tárgyalások Havannában folytak négy éven keresztül, és tavaly augusztusban megtörtént az áttörést jelentő végső megállapodás, ami véget vetett a több mint negyedmillió ember életét követelő polgárháborúnak.

Most a FARC leszerelése zajlik. Mintegy hétezer harcos gyűlt össze átmeneti táborokban szerte az országban, hogy letegyék a fegyvereiket és felkészüljenek a polgári életbe való visszailleszkedésre. Közben a gerillahadsereg politikai párttá alakult, és részt fog venni a jövő év elején esedékes választásokon.

Kuba régóta támogatja a kolumbiai békefolyamatot. 2008-ban a néhai kubai forradalmi vezető és egykori elnök, Fidel Castro kiadott egy „Béke Kolumbiában” című könyvet, amivel megvalósította régi vágyát, hogy írjon a témáról. „Eddig más dolgok rabolták el az időmet” – írta a könyv bevezetőjében. „Most teljesítem az ígéretemet.”

Évtizedekkel korábban egy a kubai emberekhez intézett 1962-es – vagyis két évvel azelőtti, hogy az egyenlőtlenségek ellen fegyvert fogó parasztok megalapították volna a FARC-ot – ikonikus beszédében Fidel Castro az új társadalomért folytatott forradalmi harcot ahhoz hasonlította, ahogyan egy orvos a világra segít egy gyermeket.

„A forradalom a történelemben olyan, mint egy orvos, aki egy új élet születésénél segédkezik” – fogalmazott Fidel, aki évekkel később a könyvében egyet nem értését fejezte ki a FARC forradalmi stratégiájának egyes módszereivel.

„Nem alkalmaznak erőt szükségtelenül, de habozás nélkül bevetik, ha az szükséges a születés elősegítéséhez, egy olyan születéshez, ami a rabszolgasorba taszított és kizsákmányolt tömegeknek új reményt és egy új és jobb életet hoz.”

Az 52 évig tartó kolumbiai polgárháború 260 ezer ember életét követelte és több mint hétmillió embernek kellett elhagynia miatta az otthonát. A konfliktus áldozatainak jogai, az igazság és megbékélés valamint az egykori FARC-lázadók visszailleszkedése a társadalomba és a politikai életbe voltak a háborúnak véget vető megállapodás sarokkövei.

Most mind az áldozatok, mind pedig az egykori gerillaharcosok részesülni fognak a kubai orvosképzésből, hogy értékes tudással térjenek vissza az országukba, ami elindul a „stabil és tartós” béke felé vezető úton.

Kuba világszerte nagy elismertségnek örvend jól képzett orvosai, egészségügyi internacionalizmusa valamint orvosi kutatásai és orvosképzése révén. Kolumbiában az orvosi egyetem az egyik legdrágább felsőoktatási képzés.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo