• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Hírek Aktuális Douglas Tompkins özvegye nemzeti parkok számára adományoz területeket Chilének
Douglas Tompkins özvegye nemzeti parkok számára adományoz területeket Chilének
2017. március 17. péntek, 12:25

Kristine McDivitt Tompkins, az amerikai milliárdos, Douglas Tompkins özvegye 408 ezer hektárnyi földet adományoz Chilének, hogy ott nemzeti parkokat hozzanak létre.

Douglas Tompkins a The North Face ruhamárka egyik alapítója egy kajakbalesetben halt meg 2015-ben Chilében. Lelkes környezetvédőként Tompkins hatalmas földterületeket vásárolt Chile és Argentína déli részén, hogy megóvja őket.

Tompkinsék Patagónia „visszavadítását” tűzték ki célul - Fotó: Tompkins Conservation

Özvegye azt mondta, hogy Tompkins víziója ösztönözte erre a felajánlásra. „Tudom, hogy ha Doug ma itt lenne, arról beszélne, hogy a nemzeti parkok a demokrácia legnagyszerűbb megnyilvánulásai, amit csak egy ország megvalósíthat, megőrizni egy ország mesterműveit az összes állampolgára számára” – fogalmazott.

A felajánlott 408 ezer hektár egy tizenhét nemzeti parkból álló hálózat részét fogja képezni Patagóniában, amelynek mérete akkora, mint Svájc.

Michelle Bachelet chilei elnök azt mondta, hogy ez „fontos lépés afelé, hogy megőrizzük a biodiverzitás eme hatalmas forrását, és megóvjuk azt a közérdek számára.”

A Tompkins és felesége által létrehozott Tompkins Conservation nonprofit szervezet szerint ez a felajánlás „a legnagyobb földadományozás a történelemben, amit egy magán entitás egy országnak tett”.

A chilei állam vállalta, hogy ehhez a területhez további 949 ezer hektárt tesz hozzá. A tizenhét park Puerto Montt városától fog húzódni lefelé a kétezer kilométerrel délebbre található Horn-fokig.

Ez minden idők legnagyobb földadományozása egy magánszemélytől egy államnak - Fotó: Tompkins Conservation

Gideon Long, a BBC tudósítója szerint a chilei állam és a Tompkins család közötti megállapodás nagy lehetőség Patagónia megőrzésére, és azt mutatja, hogy a kapcsolatok mekkorát változtak azóta, amióta Douglas Tompkins először oda érkezett az 1990-es évek elején.

Akkoriban sok chilei gyanakodva tekintett rá és feleségére, Kristine-re. Miért jönnek ezek a gazdag „gringók” Dél-Chilébe, és vásárolnak fel óriási földeket? Egyesek kémeknek gondolták őket, vagy hogy egy cionista államot akarnak ott alapítani.

Tompkinsék létrehozták a Pumalin Parkjukat az egyébként is rendkívül keskeny ország legkeskenyebb részén. A chileiek aggódtak amiatt, hogy Tompkinsék végül megszerzik az összes földet az óceánparttól az argentin határig, amivel gyakorlatilag kettévágják az országukat.

Azonban ahogyan a környezetvédő mozgalom meggyökerezett Chilében, a kapcsolatok javultak. Tompkinsék végül meggyőzték a szkeptikusokat azzal az ígérettel, hogy „visszavadítják” Patagóniát, vagyis visszaadják azt a természetnek és csökkentik az emberi behatást.

A tragédia az, hogy ez utóbbit Douglas Tompkins már nem láthatta meg.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság

 

logo